Döviz İle Borcu Olanlar Yandı

ABD’den gelen istihdam verisinin ardından dolar yeniden yükselişe geçti ve 1,9605'le rekor kırdı

ABD’den gelen istihdam verisi doların içeride yeniden rekor kırmasına neden oldu.

Bankalararası piyasada dolar/TL verinin açıklanmasıyla 1,95′i aştı.

Dolar yarım saat içinde 1,96′nın üzerine yükseldi ve 1,9605′le tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü.

ABD’de istihdam 195 bin kişi ile beklentinin çok üzerinde arttı. Beklentiler istihdamın 165 bin kişi artması yönündeydi.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

ABD’den gelen veri, ülke ekonomisinde toparlanmaya işaret ediyor. Toparlanma para musluklarını kısması kosununda Fed’in elini rahatlatıyor. Bu da gelişmekte olan ülke paralarından kaçışı tetikliyor.

BORSADA KAYIP YÜZDE 1′İ AŞTI

Borsa İstanbul’da hisse senetleri ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından düşüşe geçerek ortalama yüzde 1,20 oranında değer kaybetti. ABD verileri öncesinde 75.250 puan seviyelerinde yatay seyreden BIST 100 endeksi, haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin 165 bin olan beklentinin üzerinde 195 bin artmasıyla düşüşe geçerek en düşük 74.360,21 puanı gördü. Bu dakikalarda 74.500 puan seviyelerinde dengelenmeye çalışan endeks için analistler, satış baskılarının devam edebileceğini ve 73.900 seviyesinin destek olarak takip edileceğini belirtiyor. Tarım dışı istihdam verisinin ardından parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik tedirginliğin arttığını ifade eden analistler, doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kazandığını ifade ederek, gelişmekte olan ülke piyasalarındaki satış baskılarının kısa vadede etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.

ALTIN DEĞER KAYBINDA

ABD tarım dışı istihdam verilerinin ardından altının onsu yüzde 2,30 oranında değer kaybetti

ABD tarım dışı istihdam verilerinin ardından altının onsu dünkü kapanışa göre yaklaşık yüzde 2,30 oranında değer kaybederek 1.217,51 dolara kadar geriledi.

ABD haziran ayı tarım dışı istihdam verisinin 195 bin ile 165 bin olan beklentileri üzerinde gelmesinin ardından veri öncesi 1.237,85 dolar olan altının onsu hızla değer kaybederek en düşük 1.217,51 dolara kadar geriledi.

Fed Başkanı Ben Bernanke’nin 19 Haziran’da parasal genişlemenin bu yıl içinde sınırlanabileceğine yönelik açıklaması ile düşüş trendine giren altının onsu, 28 Haziran’da 1.180,60 doları görmüştü. Ağustos 2010′dan bu yana gördüğü en düşük seviyeyi gören altının onsu, bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla 1.250 dolar seviyelerinde dengelenerek tarım dışı istihdam verisine odaklanmıştı.

Analistler, olumlu gelen ABD istihdam verilerinin ardından altının onsunda geri çekilmelerin devam edebileceğini ve 1.190 dolar seviyesinin destek olarak takip edileceğini belirtiyor. Bu seviyenin kırılması durumunda 1.100 dolar seviyesinin gündeme geleceğini ifade eden analistler, olası toparlanmalarda ise 1.300 dolar seviyesinin direnç konumuna gelebileceğini öngörüyor