Eroğlu'ndan AB Değerlendirmesi

Cumhurbaşkanı Dervişi Eroğlu, Birleşmiş Milleler’in (BM) Kıbrıs Rum tarafını Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamı olarak tanıması ve Avrupa Birliği’nin (AB) de tek taraflı üye yapmasının, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün  önemli etkenleri olduğunu kaydetti.

Eroğlu, “Çözümsüzlükte bir parça payı olanların iki halkın barış içinde yan yana yaşayabileceği bir anlaşma için yapması gerekenler vardır. Görevleri, bizden  ziyade Rum tarafını uyarmak, bizim üzerimizdeki ambargoları kaldırmaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu Geleneksel İskele Festivali’nin açlış töreninde yaptığı konuşmada Kıbrıs konusuna da değindi.

Eroğlu,  Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı ambargoların kalkması ve BM’nin KKTC’yi tanımama kararını tekrar gözden geçirmesi halinde  Rum tarafının müzakere masasında daha fazla anlaşma ister  durumda olacağını söyledi.

Sadece Türkiye ev KKTC’den özveri beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının barış ve anlaşma için gerekli özverileri yaptığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının devlet çatısı altında özgürce ve mutluluk içinde yaşadığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu mutluluğu elimizden alamk isteyenlere karşı haklı olduğumuz yerde sonuna kadar direnceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, halkın verdiği görev doğrultusunda Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir anlaşma için uğraş verdiklerini belirterek, halkın desteğini almayan herhangi bir anlaşmanın mümkün olmayacağını ifade etti.

Anlaşma için en az iki taraf  gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, yıllardır devam eden Kıbrıs müzakerelerinde ortaya çıkan anlaşma metinlerine Kıbrıs Türk tarafı onay verirken Rum tarafının reddettiğini anımsattı.