Eski Çeşmeler Yeniden Yaşatılıyor

Lefkoşa mahalle yapısında önemli bir yere sahip olan çeşmelerden esinlenilerek yapılan seramik boyama ve sırlama atölye çalışmaları yarın Lefkoşa’da devam edecek.

Ayhatun Ateşin’in verdiği bilgiye göre, yarın sabah 11.00-15.00 saatlerinde önceki kili şekillendirme atölyelerinde yapılan seramik çalışmaların boyama ve sırlama atölye çalışmasının ardından bu çalışmalar fırınlanarak 21 Eylül’de Bandabuliyada seyirciyle buluşacak.

Kaybolmaya yüz tutmuş Lefkoşa çeşmelerine yönelik olarak Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen seramik atölye çalışması, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı “Gelecek için Ortaklık” tarafından desteklenen program çerçevesinde Mayıs ayı içerisinde Bandabuliya’da  gerçekleştirilen atölye çalışmalarına katılan bir grup uygulamalı olarak çalışmalar yaptı. Atölye çalışmalarını Ayhatun Ateşin, Mümine Özdemirağ Yağlı ve Rauf Ersenal  uygulatıyor.

Bu arada atölye çalışmaları sürerken Tuncer Bağışkan ve Ayhatun Ateşin’in Lefkoşa çeşmeleri ile yaptıkları araştırmalar ve fotoğrafları, Hakan Çakmak’ın yorumuyla film yapılarak izleyiciyle buluşturuyor.

Proje küratörü ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu Başkanı Ayhatun Ateşin konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Lefkoşa kentinin fiziki yapısında çeşmelerin önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmelerin belirleyici unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

Ateşin, geçmiş kültürlerin özellikleri ve izlerinin gelecek kuşaklara aktarımda el sanatlarının iyi bir iletişim aracı olduğu düşüncesiyle kili şekillendirerek seramik çalıştayı düzenlediklerini ifade ederek, çok basit görünen bir kültür oluşumunun üzerindeki bir motifin ardında binlerce yıllık bir kültürel oluşumun gelenekleri, görenekleri, efsaneleri ve inançları yattığına dikkat çekti.