Ezher karıştı

Ezher Şeyhi ve kurumunun alimlerinin darbeye farklı baktıkları ortaya çıktı.

Mısır'da ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevden uzaklaştırılıp anayasanın askıya alındığı ordunun müdahalesi, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib ve kurumun alimlerini karşı karşıya getirdi.

Çeşitli platformlarda darbeyi kınayan bir çok alim, 3 Temmuz'da ordu müdahalesinin ilanında Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ardından ikinci konuşmayı yaparak destek veren Ezher Şeyhi Tayyib'e de tepki gösteriyor. Ezherli alimler, o tarihten bu yana yaptıkları açıklamalarla Tayyib'in tutumunu kınayarak bunun sadece kendisini bağladığını dile getiriyor.

Bu çerçevede en ciddi tepki, "Ezher Alimleri Cephesi"nden geldi. Cephe üyeleri 3 Temmuz'daki açıklamayı destekleyen Tayyib'i kınayarak bunun bir "ihanet" olduğunu savundu. Cephe'nin Genel Sekreteri Dr. Yahya İsmail'in yaptığı açıklamada, meşruiyete vurgu yapılarak, askeri müdahalenin İslami kriterler açısından "gayri meşru ve kabul edilemez" olduğu kaydedildi.

Ezher'e bağlı "İslami İşler Yüksek Konseyi" Genel Sekreteri Dr. Salah Sultan ise "Kanlı Darbe Karşıtı Ezher Alimleri" kampanyasını başlatmak için yaptığı basın toplantısında, Konsey'in yaşananları bir darbe olarak nitelendirdiğini söyledi.

Vaizler Sendikası Genel Sekreteri Şeyh Cemal Abdussettar da açıklamasında "Ezher alimlerinin yaşanan askeri darbenin sonuçlarını kabul etmeyeceğini, Mısır'ın İslami kimliğinin değiştirilmesi girişimlerine razı olmayacaklarını" ifade etti. Abdussettar, yüzlerce Ezher aliminin Ezher Şeyhi'nin takındığı tavrı şiddetle kınadığını ifade etti.

Ezher Üniversitesi profesörlerinden Cemal Abdulhadi ise "Ne meşruiyete ne de demokrasiye saygının kaldığı bir dönemde yaşıyoruz" şeklinde tepkisini dile getirdi.

Tayyib'in yardımcısı ve Ezher sözcüsü Prof. Dr. Hasan eş-Şafii de darbeyi kınayanlar arasında yer aldı. Şafii, açıklamasında "Müdahaleyi dini açıdan meşrulaştırma girişiminde bulunan" Tayyib'in içinde yer aldığı "komploları" kınadığını ifade etti.