Fazla kilo iktidarsızlık riskini artırıyor

Yapılan bir araştırma fazla kilolu erkeklerin iktidarsız olma riskinin arttığını ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi'nden Dr. Eric Rimm, Amerikan Üroloji Derneği'nin yıllık toplantısında sunduğu çalışmasında kilolu 15 milyondan fazla erkeğin iktidarsız olduğunu ve 15 milyon kadarının da aynı riskle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Dr.Rimm bel ölçüsü 90 cm'yi geçen erkeklerin ereksiyon sorunu olasılığının, bel ölçüsü 81 cm. olanlara göre iki misli olduğunu kaydetti.

Beslenme uzmanı Rimm'e göre, 2 bin denekle gerçekleştirdiği çalışma fazla kilonun ereksiyon sorununa yol açtığını açıkça gösterdi. Rimm, aynı erkeklerde, yüksek tansiyon, yüksek kolestrol, kalp ve damar sorunları olasılığının da arttığını belirtti. Eric Rimm, fazla kilolu erkeklerde, jenital alana kan akışının yavaş olduğuna dikkat çekti ve bu çalışmanın, aşırı kilolu erkekleri sağlıklı bir diyet ve yaşam biçimine yönlendirmesini umduğunu da ifade etti.

Şişmanlık bulaşıcı mı

Amerikalı bilimadamları, son araştırmalarda, şişmanlığın grip gibi bulaşıcı olabileceğini de belirledi.

Wisconsin Üniversitesi'nde Nikhil Dhurandhar başkanlığında yapılan araştırma, insanlarda nezle ve öksürüğe yol açan Ad-46 virüsünün aynı zamanda yağ dokusunu da artırdığını gösterdi.

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, Ad-46 virüsü verilen tavukların, beslenmelerinde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen yağ dokusunun arttığı gözlendi.

Dhurandhar, tavukların daha fazla yem yemediğini, ancak vücutlarının aldıkları enerjiyi daha büyük oranda yağ dokusuna çevirdiğini öne sürdü.

Ad-46 virüsünün beyinde bulunan ve vücuttaki enerji kullanımını ayarlayan hipotalamus bölgesini etkilediğini tahmin eden Dhurandhar, ancak bunu net olarak görmek için memeli hayvanlar üzerinde daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, aşırı şişmanların yüzde 30'nun Ad-46 virüsünü kaptıklarını kaydeden Dhurandhar, normal kilolu insanların ise yalnızca yüzde 5'inde bu virüse rastlandığını söyledi.

‘‘Şişmanlığa yalnızca Ad-46 virüsü yol açıyor diyemeyiz’’ şeklinde konuşan Dhurandhar, ‘‘Ancak bu virüs şişmanlığa önemli ölçüde katkıda bulunuyor olabilir’’ dedi.

İnsanlara bu virüsü vererek deney yapmanın doğru olmadığını kaydeden Dhurandhar, kanında bu virüsün antikorları bulunan hastaların ağırlıklarını 2 ila 5 yıl süreyle izleyeceğini bildirdi.