Fule: Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözüm önemlidir

Kıbrıs sorunu Avrupa Birliği Yüksek Temsilciliği Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve Avrupa Birliği’nin Genişlemeden ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Fule’nin Brüksel’de Pazartesi günü Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği İşleri ve Baş Müzakerecisi Mevlüt Çavuşoğlu’yla yapılan bir toplantıda ele alındı. Avrupa Komisyonu’ndan yapılan basın açıklamasında, Stefan Fule, “Tüm ilgili taraflar için Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasının ne kadar önemli olduğu üzerinde görüş birliğine vardık” dediği belirtildi.

Fule, toplantıda “Türkiye’nin son haftalarda iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlamasına yardımcı olmak için verdiği destekten ne kadar memnun olduğumuzu ifade ettik. Müzakerelerin şimdi çok kısa sürede başlayacağın umut ediyoruz” dedi.

Fule devamla, Türkiye’deki son gelişmeleri ele aldıklarını, Türkiye’nin hem birliğe katılım süreci hem de siyasi kriterlerle ilgili bütün yasalar üzerinde Komisyon’la erken görüşmeler başlatması için bir aday ülke olarak müzakerelere devam etmesi gerektiğinin altını çizdiklerini vurguladı.

Stefan Fule, Bağımsız bir yargı ve internet yasasının önemi üzerinde son görüş alışverişleri ışığında parlamentoda geçen hafta bu konuların kabul edilmesi üzerine özellikle bunu ele aldıklarını kaydetti.

Avrupa Birliği’nin Genişlemeden ve Avrupa Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Fule, bunlar savunulduğunda gelişmeleri izlemek ve endişe belirtmenin Komisyon’un görevi, ayrıca müktesebata uygunluğun sağlanmasının sağlanması için yardım ve destek sunmak olduğunu vurguladı.

Basına açıklamasına göre Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere süreciyle ilgili olarak da Stefan Fule, “Türkiye’de geçen yıl gerçekten ilerleme sağlandı. Dördüncü yargı reform paketi ve demokratikleşme paketi kabul edildi. Bölgesel politika faslı açıldı; vize serbestliği başladı ve geri kabul anlaşması imzalandı. Tüm bunlar işbirliğimize taze bir hareket gücü sağlamıştır ve iki tarafın daha da ilerlemek için güçlü isteğini ispatlamıştır” şeklinde konuştu.

Eroğlu ve Anastasiadis, geçen hafta ortak metin taslağı üzerinde anlaşmaya vardıktan sonra Salı sabahı, Lefkoşa’da Birleşmiş Milletler Korumasındaki Bölgede (UNPA) bir araya gelecekler.