Gezi Parkı gösterileri: KESK grev kararı aldı

Bir hafta önce Taksim Gezi Parkı’nda başlayan gösteriler Türkiye’nin gündemini kaplamaya devam ediyor.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yarın hükümet karşıtı eylem başlatacağını belirtti.

Daha önce 5 Haziran'da yapacağını ilan ettiği grevi yarın yani 4 Haziran 12.00 itibariyle başlatacağını belirtti.

''AKP faşizmine karşı işyerlerinde ve alanlarda mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz'' başlıklı açıklamaya göre, grev 5 Haziran Çarşamba günü de devam edecek.

Açıklama, KESK'in internet sitesinde yer aldı.

KESK yetkilisi, "Yürütme Kurulu'muz, daha önce iş güvenliği ve çalışma koşulları sebebiyle 5 Haziran'da çıkmaya karar verdiğimiz greve; son günlerde yaşanan olaylarla artık mesele sadece iş güvenliği olmadığı için, can güvenliği de işin işine girdiği için, insanca yaşam ve demokratik taleplerimiz adına yarın öğlen başlama kararı aldı" dedi.

KESK'in bünyesinde, aralarında Eğitim-Sen, Haber-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) ve Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TümBelSen) da olmak üzere toplam 11 sendika bulunuyor.

Aynı yetkili, sendikalara üye yaklaşık 240,000 sendikalı çalışan bulunduğunu söyledi.

Dün gece başta İstanbul’un Beşiktaş semti, Eskişehir, Antakya, Adana, Antalya, İzmir başta olmak üzere birçok yerde polis ve göstericiler arasındaki çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti.

İstanbul’da Beşiktaş’ta sabah erken saatlerde polisle göstericiler arasında çatışma yaşanırken, Ankara’da Kızılay meydanında gösteri yapan ve çoğunluğunu liselilerin oluşturduğu grupla da polis arasında gerginlik yaşandı.

NTV’nin Maslak’taki merkezi önünde toplanan yüzlerce kişilik bir grup gösterici de kanalın protestolarla ilgili yayınlarını protesto etti.

Protestolar sürüyor

Birçok üniversitede eylemler düzenleniyor. Öğrencilerin eylemlerine bazı okullarda öğretim üyeleri de destek veriyor.

Olayları protesto etmek için Türkiye çapında bazı lise öğrencileri okullarına siyah tişörtle gitti.

Taksim Meydanı'nda durum sakin görünüyor. Etrafta kalabalık protestocu grupları da polis de bulunmuyor.

İlerleyen saatlerde Türkiye’nin farklı kentlerde protestolar planlanıyor.

İstanbul’da ölüm

Bu arada, dün gece İstanbul Ümraniye’de eski adı '1 Mayıs Mahallesi' olan Mustafa Kemal Mahallesi'nde düzenlenen protestoda kalabalığın içine giren bir aracın çarptığı Mehmet Ayvalıtaş adlı genç yaşamını yitirdi.

Ayvalıtaş’ın üyesi olduğu belirtilen Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) grubundan yapılan açıklamada şöyle denildi: “1 Mayıs Mahallesi'nde bir araya gelen binlerce kişi saat 22.00 sıralarında TEM otoyoluna çıkarak otoyolu trafiğe kapattı. Bu sırada bütün uyarılara rağmen durmayarak süratle kitlenin içerisine giren bir otomobil Mehmet Ayvalıtaş'ın ölüm üne sebep oldu.”

Demirtaş: İsyan meşrudur

Barış ve Demokrasi Partisi Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da açıklamasında Gezi Parkı eylemlerinin ‘meşru isyan’ olduğunu belirtirken, 'Kürt karşıtlığı' uyarısı yaptı.

“İnsanların isyanı baskıya zulme karşı gelmesi, son derece meşrudur, haklıdır. Biz elbette ki haklı direnişin yanındayız” diyen Demirtaş, sokağa inen bazı grupların gösterileri Kürt karşıtı haline getirmeye çalıştığını da vurgulayarak şu mesajı verdi: “Biz bunlarla bir arada olmayacağımızı söyledik. Sizler ilk defa cop, biber gazı yediniz. Kürtler 30 yıldır bunu yaşıyor, şimdi Kürdü anlama zamanıdır.”

Roger Waters’dan destek

Bu arada Gezi Parkı protestolarına dünya çapında ünlü isimlerden destek mesajları gelmeye devam ediyor.

Pink Floyd grubunun solisti Roger Waters da Facebook sayfasından bir destek mesajı yayınladı. Waters mesajında “Türkiye’deki tüm dostlarıma… Yanınızdayım! Yanınızdayız! Otokrasi ve baskı güçlerine direnmekte çok haklısınız” ifadelerine yer verdi.

Lost dizisinin oyuncularından Mira Furlan da Twitter mesajında, #direngeziparki etiketini taşıdığı bir fotoğraf yayımladı.

Gözaltı bilançosu

İçişleri Bakanlığı, dün geç saatlerde yayınladığı resmi açıklamada, 67 kentte 235 eylemde 1,730 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Göstericilerse gözaltı sayısının daha yüksek olduğunu iddia ediyor.

Dün gece geç saatlerde sosyal medyada paylaşılan toplu gözaltı fotoğraflarıysa tepki çekti.