Gezi Parkı'na Yeniden Şiddet

Gezi Parkı'nda başlayan ve Taksim Meydanı'nda devam eden eylemin 19. gününde polis müdahalesi gerçekleşti. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Müdahalede 44 kişi yaralandı" denildi. Önce Taksim Meydanı'ndaki gruplara müdahale eden polis, ardından TOMA'larla Gezi Parkı'na girdi. Tazyikli su ve biber gazlı müdahalede bulunan polisler, Gezi Parkı'nı boşalttı.

Çok sayıda ambulansın da Gezi Parkı'na girdiği görüldü. Müdahalenin başlamasından yaklaşık 1 saat sonra, iş makinaları ve beraberindeki onlarca belediye işçisi de parkın içine girerek çadırları, barikatları ve pankartları toplamaya başladı.

Polisin Gezi Parkı'ndaki çadırları sökme çabaları sürerken, yüzlerce kişi Divan Otel, Harbiye ve Maçka yönüne ilerledi.

Valilik açıkladı: "44 yaralı var"

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Bu akşam saatlerinde Taksim Gezi Parkı'nda yapılan müdahale sonucu hastanelere 44 vatandaşımız intikal etmiş olup ağır bir vaka yoktur. Ayakta tedavi gören vatandaşlarımıza gerekli sağlık müdahaleleri yapılmaktadır" denildi.

DİVAN OTELİ ÖNÜNDE MÜDAHALE

Gezi Parkı'ndaki müdahalenin ardından bazı gruplar, Harbiye, Divan Otel önünde polisle karşı karşıya geldi. Polisin dağılmaları yönündeki uyarısına rağmen slogan atmaya devam eden gruplara, toplumsal olaylara müdahale araçlarıyla tazyikli su ve biber gazıyla müdale edildi. Gruptakiler biber gazından etkilendi. Yol üzerindeki bir özel hastanede çalışan görevlilerin polise tepki göstermesi dikkat çekti. Bu arada eylem boyunca Taksim Meydanı'nda konserler veren Alman sanatçının da piyanosunu yol ortasında bırakarak uzaklaştığı görüldü.

Sezgin Tanrıkulu gazdan etkilendi . Öte yandan müdahale sırasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da biber gazından etkilendi. Divan Oteli'nin yan tarafında oluşturulan revire götürülen Tanrıkulu'na gönüllü doktorlar tarafından müdahale edildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil de Divan Oteli'ne geldi. Öte yandan, yaralıların Divan Oteli'nden ambulanslarla hastaneye sevk edildiği görüldü.

SIRASELVİLER'DE DE MÜDAHALE

Bu arada Gezi Parkı'na düzenlenen operasyon sonrası Sırselviler'de toplanan 200 kişilik grup eylem yaptı. Çevik kuvvet polisleri önce tazyikli suyla daha sonra gaz bombasıyla gruba müdahale etti. Polis ekipleri ardından grubu kovalamaya başladı. Eylemciler yol ortasına barikat kurdu. Polis gaz bombalarıyla grubu dağıttı. Ardından da TOMA'lar barikatları yol kenarına çekti.

Cihangir meydanına kadar süren müdahale sırasında çevredeki vatandaşlarda tencere ve tava çalarak polisi protesto etti. Bu sırada bir binadan yola cam bardak atıldı. Atılan bardak polisleri ıskalarken polisle vatandaşlar terörist tartışması yaşadı. Bir vatandaş "terörist mi onlar. Neden böyle yapıyorsunuz" demesini üzerine polis memuru "terörist onlar. Onlara söyle" dedi. Cihangir meydanda bir evden 10. Yıl Marşı çalındığı duyuldu.

Polis müdahalesi dakika dakika şöyle gerçekleşti:

Saat 21.10 Taksim Meydanı polislerin tamamen kontorlüne geçmiş durumda. Gezi Parkın'da ise çatışma devam ediyor. Polis flamaları, çadırları ve pankartları topluyor. İstiklal Caddesi'nde çatışmalar devam ediyor. Saat 21.00 Çevik kuvvet ekipleri de Gezi Parkı'na giriş yaptı. İstiklal Caddesi'nde çatışmalar devam ediyor. Saat 20.52 Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na tazyikli su ve gazlı müdahale başladı. TOMA'lar Gezi Parkı'na girdi.

Anons yapıldı

Çevik kuvvet ekipleri Taksim'de toplanan gruba yönelik "Dağılın, Grup dağılmadığı takdirde zor kullanılarak dağıtılacaktır!" anonsu yaptı.