Güney'de Patlamada Ölenler Artık Kahraman

Rum Bakanlar Kurulu, Çarşamba günkü toplantısında, 11 Temmuz 2011’de, Mari’deki Evangelos Florakis deniz üssünde meydana gelen patlamanın kurbanlarını onurlandırarak kahraman ilan etti. Karara göre Bakanlar Kurulu, özveriyle üssü kurtarma mücadelesi veren ve görevlerini yaşamlarının üstünde tutan kurbanların özverilerini dikkate alarak kahraman olarak ilan etti, ölümlerinden sonra ailelerine bir sonraki terfi rütbelerinin bütün faydalarından yararlanmalarını önerdi.

Bakanlar Kurulu bundan başka, kurbanların bütün çocuklarına, çocuğu olmayan kurbanların kardeşlerine Güney Kıbrıs’ta veya yurt dışında, lisans ve lisansüstü eğitimlerinde kullanmak üzere verdiği yıllık devlet bursunun miktarını 10,000 avro’ya çıkarmaya da karar verdi.

Evangelos Florakis deniz üssünde tutulan mühimmat, İran’dan yola çıkan ‘Monchegorsk’ isimli bir gemide ele geçirilmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının İran’a uyguladığı karardan sonra Şubat 2009’da el konulan mühimmat, Evangelos Florakis deniz üssündeki konteynerlerde depolanmış, patlamanın olduğu güne kadar korunmasız bırakılmış ve patlama sonucunda yedi denizci ve altı itfaiye görevlisi hayatını kaybetmişti.

Patlamanın şok dalgasından dolayı, bölgede bulunan adanın en büyük elektrik santralinde büyük hasar meydana gelmiş, ekonomi üzerinde de etkisi olmuştu.