Hedefimiz güvenlik ve istikrarın sağlanması

Suriye geçici hükümeti Başkanı Tuma, "Hükümet olarak temel hedefimiz, halkın güvenliğinin sağlanması ve demokrasinin tesisi olacak" dedi.

İSTANBUL - Ömer Kuş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) tarafından Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı seçilen Ahmed Tuma, temel hedeflerinin güvenlik ve istikrarın sağlanması olacağını söyledi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Tuma, zor bir görevi devraldıklarını ancak başarılı olacaklarını umut ettiklerini belirterek, "Hükümetin öncelikleri vatandaşların istekleri doğrultusunda belirlenecek. İçinde bulunduğumuz bu kritik aşamada, Suriyeliler en çok güvenli ortama ihtiyaç duyuyor. Hükümet olarak temel hedeflerimiz, halkın güvenliğinin sağlanması, hayat şartlarının iyileştirilmesi, sivil toplumun etkinleştirilmesi ve demokrasinin tesisi olacak" dedi.

Güvenliğin sağlanmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi veren Tuma, söz konusu hedefin, savunma bakanlığıyla işbirliği içinde ve vatandaşları himaye edecek ulusal ordunun kurulmasıyla gerçekleştirileceğini belirtti.

Tuma, hükümetin önce kurtarılmış bölgelerde sonra da bütün Suriye'de güven ve istikrar ortamını sağlamaya çalışacağını vurgulayarak, ordunun yanı sıra polis teşkilatı kuracaklarını dile getirdi.

Geçici hükümet ve sığınmacılar dosyası

Suriyeli sığınmacılar konusunda Tuma, şöyle konuştu:

 "Suriyeli sığınmacıların sayısı 7 milyonu buldu. Hükümetin üzerinde çalışacağı en önemli konulardan biri sığınmacılar dosyası olacak. Bu konuda uluslararası kurumların yanı sıra sığınmacıları ağırlayan Türkiye, Ürdün ve Irak'la işbirliği ve koordine içinde hareket edeceğiz." 

Türkiye'nin sığınmacılara ev sahipliği yapma konusunda oynadığı rolü öven Tuma, "Türkiye bize her zaman kardeş gibi davrandı ve sığınmacılara çok yardımda bulundu. Türk halkına ve hükümetine Suriyelilere yaptıkları yardımlardan ötürü teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.

Tuma, geçici hükümetin halkın yanında yer alacağını ve onun sorunlarına çözüm getirmek için çalışacağını belirterek bunun için bazı programlar hazırladıklarını kaydetti.

Hükümetin faaliyetlerini yürüteceği merkez için birkaç bölge ismi üzerinde durduklarına işaret eden Tuma, merkezin seçiminde kurtarılmış bölgeler içinde güvenlik açısından sorunsuz olanlarının önceleneceğini vurguladı.

Tuma, geçen cumartesi SMDK'nın İstanbul'da düzenlenen 9. Genel Kurul Toplantısı'nda Suriye Geçici Hükümet Başbakanı olarak seçilmişti. Tuma'nın yerine geçtiği Gassan Hito ise Temmuz ayında görevinden istifa etmişti.