Hindistan İtalya'yı kızdırdı

Hindistan'da iki balıkçıyı öldürmekten yargılanan iki İtalyan askeri için Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin kararın açıklanmasını bir hafta daha ertelemesi, İtalya'nın tepkisini çekti.

İtalya ile Hindistan arasında iki senedir devam eden asker krizinde, deniz korsanlığına karşı bir petrol gemisinde görev yaparken Şubat 2012'de korsan zannettikleri gerekçesiyle iki Hintli balıkçıyı vuran iki İtalyan deniz piyadesi hakkında bugün açıklanması beklenen kararın haftaya ertelenmesi, İtalya'nın Hindistan'a diplomatik tepki vermesine neden oldu.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, yaptığı yazılı açıklamada, "Deniz piyadeleri Latorre ve Girone'nin durumunu inceleyen Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin bu sabah onayladığı son karar kabul edilemez. Bu kararla Hindistan adli makamlarının bu durumu idare etmekteki yetersizliği apaçık ortaya çıkmıştır" dedi.

İtalya'nın uluslararası hukuk çerçevesinde bu konudaki çabalarını kendi egemenlik hakları için yoğunlaştıracağını belirten Bonino, amaçlarının iki askerin vakitlice ülkelerine dönmesini sağlamak olduğunu ifade etti.

Bakan Bonino, İtalyan hükümetinin acil olarak Yeni Delhi Büyükelçisi Daniele Mancini'yi istişareler için Roma'ya çağırdığını da açıkladı.

Şubat 2012'de bir İtalyan yakıt gemisini koruma görevindeyken korsan zannettikleri iki Hintli balıkçıyı vuran ve yargı süreçleri 2 yıldır Hindistan'da devam eden İtalyan deniz piyadeleri Massimiliano Lattore ile Salvatore Girone'nin ölüm cezası alabilecekleri ve anti-terör yasası kapsamında yargılanmalarının gündeme gelmesi Avrupa Birliği'nin de tepkisini çekmişti.