İnsan Hakları Savunucusu 95 Yaşında

Doğum günü 'Dünya Mandela Günü' olarak kutlanıyor.

İnsan hakları savunucusu Nelson Mandela 95 yaşında girdi.Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, ırkçılıkla mücadelenin simgesi Mandela'nın doğum günü, kamu hizmetine adanan uluslararası bir gün, Dünya Mandela Günü olarak kutlanıyor.

Akciğer enfeksiyonuyla pençeleşen Nobel Barış Ödülü sahibi lider, Pretoria’da tedavi gördüğü hastanede yoğun bakımda tedavi görüyor.

Yaşayan en büyük değerlerden biri olarak nitelendirilen, 27 yıl cezaevinde kaldıktan sonra ülkesinin ilk siyah devlet başkanı olan, çeşitli ödüllerin yanı sıra Nobel Barış Ödülü'ne de layık görülen Mandela 95 yaşına girdi.

Doğum günü öncesi Mandela'nın taburcu edilebileceği, yeni yaşına evinde girmesi bekleniyordu, ancak olmadı.Efsanevi lider yeni yaşına bir buçuk aydır tedavi gördüğü Pretoria’daki hastanede girdi.Son altı ayda üçüncü kez hastaneye kaldırılan Mandela ağır bir akciğer enfeksiyonu yüzünden yoğun bakımda tutuluyor.

Irkçılıkla mücadele ve eşit haklar konusunda sembol isim olan Mandela'nın son günlerdeki sağlık durumuyla ilgili fazla bir bilgi verilmese de kritik ama durağan olduğu bildiriliyor.Yattığı hastahanenin önü iyileşmesi için sürekli dua eden sevenleri tarafından bir an olsun boş bırakılmıyor.

Güney Afrikalı çocuklar, kabilesinin saygı duyulan yaşlılara verdiği isimle, Madiba olarak tanınan Mandela’nın yeni yaşını, 'doğumgünü' şarkısını hep bir ağızdan söyleyerek kutladı.

Mandela'nın doğumgünü, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde aynı zamanda kamu hizmetine adanan iyilik ve dayanışma günü olarak kutlanıyor.

Gün dolayısıyla çeşitli önderlerin mesajlarının bulunduğu bir video da hazırlandı:mesaj verenler arasında Eski ABD Başkanı Bill Clinton'da bulunuyor.

Efsanevi liderin siyasette geçirdiği 67 yıla atfen de, siyasiler ve gönüllüler 67 dakika kamu yararına hizmetlere katılıyor.

NELSON MANDELA KİMDİR?

Mandela 27 yılını, faaliyetleri yasaklanan Afrika Ulusal Kongresi lideri olarak cezaevinde geçirdi.1990 yılında hapisten kurtulduktan sonra ırk ayrımına dayalı Apartheid rejiminin son lideri Frederik de Klerk'le müzakereler yaparak bu rejimin son bulmasını sağladı. Nelson Mandela ve Frederik de Klerk, bu başarılarıyla 1993'te Nobel Barış Ödülü'nü paylaştı. Mandela, 1994'te Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen ilk serbest seçimlerde, ülkenin ilk siyah devlet başkanı seçildi.Mandela, 2004'te "emeklilikten emekli" olduğunu belirterek kamuoyu önüne pek çıkmamaya başladı.Kendini çocuklara ve oğlunun da ölümüne yol açan AIDS'le mücadeleye adadı.