İran'a Latin Amerika'da 'terör' suçlaması

Arjantinli bir savcı İran'ı 'terör faaliyetlerine' destek olmak ve bu faaliyetleri gerçekleştirmek için Latin Amerika ülkelerine sızmaya çalışmakla suçladı.

Savcı Alberto Nisman Tahran yönetiminin Brezilya, Şili, Kolombiya ve diğer bölge ülkelerinde istihbarat toplama merkezleri kurma girişiminde bulunduğunu söyledi.

Nisman, 1994'te başkent Buenos Aires'teki bir Yahudi merkezine düzenlenen ve 85 kişinin ölümüyla sonuçlanan bombalı saldırıyı araştırıyor.

İran saldırıyla ilgisi olduğu iddialarını reddediyor.

Ancak Nisman, Buenos Aires'teki bir federal yargıca sunduğu iddianamade saldırının arkasında İran'ın olduğu suçlamalarını tekrarladı.

Nisman ayrıca, İran'ın bölge genelinde de menfur bir projesi olduğunu savundu.

Hakikat komisyonu

Nisman, "İran'ı yasal olarak, bazı Güney Amerika ülkelerine sızıp, Arjantin'de yaşanan gibi terör saldırılarına teşvik ve destek olmak için istihbarat merkezleri, bir başka deyişle casusluk üsleri kurmakla suçluyorum" dedi.

Savcı Nisman, İran'ın hedef aldığı ülkeler arasında Brezilya, Paraguay, Uruguay, Şili, Kolombiya, Guyana, Trinidad Tobago ve Surinam'ın bulunduğunu belirtti.

Nisman ayrıca, bombalı saldırı nedeniyle suçlanan İran'ın Buenos Aires Büyükelçiliği'ndeki eski Kültür Ataşesi Muhsin Rabbani'nin sızma operasyonunu koordine ettiğini savundu.

Geçen Şubat'ta Arjantin Parlamentosu 1994'teki bombalı saldırıyla ilgili uluslararası bir hakikat komisyonu kurulması için İran'la varılan uzlaşmayı onaylamıştı.

Arjantin hükümeti bu şekilde soruşturmanın yeniden canlanacağını savunurken, muhalefet ve bazı Yahudi grupları anlaşmayı eleştirmişti.

Arjantin, bombalı saldırıyla ilgili olarak bazı İran vatandaşları ve bir Lübnan vatandaşı hakkında tutuklama emri çıkartmıştı.