İsrail'den itiraf: Mahkum X cezaevinde öldü

İsrail, Avustralya ve İsrail vatandaşı bir kişiyi güvenlik nedeniyle farklı bir kimlik altında cezaevinde tuttuğunu ve bu kişinin cezaevinde öldüğünü ilk kez kabul etti.

İsrail Adalet Bakanlığı, daha önce Mahpus X olarak bilinen ve kısa süre önce Avustralya medyası tarafından kimliği Ben Zygier olarak belirlenen kişinin adını açıklamadı ancak ailesinin tutukluluk konusunda haberdar edildiğini açıkladı.

Bakanlık, bu kişinin mahkeme kararı sonucu cezaevine konduğunu ve haklarının korunduğunu da ekledi.

Zygier 2010 yılında hücresinde ölü bulunmuştu. İsrailli yetkililer, cezaevindeki kişinin kendisini asarak intihar ettiğini belirtiyor.

Ortaya çıkan bilgiler üzerine Avustralya dışişleri bakanı, diplomatların 34 yaşında Zygier'in tutuklanması olayını nasıl ele aldıklarıyla ilgili bir soruşturma başlatılması emri verdi.

Zygier'in gerçek adı ve hangi suçtan dolayı cezaevinde tutulduğu gardiyanları tarafından dahi bilinmiyordu.

Avustralya televizyonu ABC'nin bir belgeselinde Mahpus X olarak anılan bu kişinin Avustralyalı Mossad ajanı Ben Zygier olduğu iddia edilmişti.

Ancak, İsrail'deki Ayalon Cezaevi'nin yüksek güvenlikli özel bir bölmesinde tam tecrit altında tutulmuş olan Avustralyalı kişinin, hangi suçtan cezaevinde tutulmuş olduğu ortaya konabilmiş değil.

Avustralya Dışişleri Bakanı Bob Carr konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu kişinin, isminin dahi açıklanmadığı tam tecrit koşulunda tutulmasının arkasında vatana ihanet gibi bir suçlamanın bulunmasının olası olduğunu söyledi.

ABC televizyonun araştırmasına kaynaklık eden bilgi, Ben Zygier'in cenazesinin Avustralya'ya getirilmesi sırasında, cenazenin Zygier'in ikinci pasaportunda kullandığı Ben Allen adına gönderildiğinin fark edilmesi olmuştu.

İsrail yönetimin, bu konuyla ilgili haberlerin kamuoyuna duyurulmaması için İsrail basınıyla özel bir toplantılar yapıldığı bildiriliyor.

Avustralya basınında çıkan haberleri önceki gün duyuran İsrailli Haaretz gazetesi, daha sonra bu konudaki haberini sayfasından kaldırmıştı.

Televizyon, Melbourne'deki Zygier'in Mossad'da katılarak Ben Alon ismiyle İsrail'e gittiğini duyurmuştu.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130214_israel_prisonerx.shtml