İşte Ergenekon kararları

66'sı tutuklu, 275 sanıklı "Ergenekon Davası"nda kararlar okunmaya başladı. Mahkeme heyeti 21 kişi için beraat kararı verdi. Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu, 275 sanıklı "Ergenekon Davası"nın 321. duruşmasında kararlar açıklanmaya başlanıldı.
İşte Ergenekon'da verilen cezalar-  "İnternet Andıcı Davası" sanıklarından emekli Tuğamiral Alaaddin Sevim 10 yıl

- Emekli Korgeneral İsmail Hakkın Pekin 7,5 yıl

- Drej Ali olarak bilinen Ali Yasak 6 yıl 3 ay

- Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu 20 yıl 6 ay

- Tümgeneral Hıfzı Çubuklu 9 yıl 6 ay

- Akın Birdal suikastinin azmettiricisi Semih Tufan Gülaltay'a 12 yıl

- Emekli Albay Arif Doğan'a 25 yıl hapis

- Mehmet Perinçek 6 yıl

- Sedat Peker 10 yıl

- Eski Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Ferit Bernay 10 yıl

- Eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Abbas Yurtkuran 10 yıl

- Tutuksuz sanık Ferda Paksüt'e 2 yıl 6 ay

-  Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan'a 14 yıl hapis

-  İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever'e 15 yıl hapis

- Danıştay sanığı Osman Yıldırım'a 8 yıl 9 ay

- Adnan Bulut'a 6 yıl 3 ay

- Cumhuriyet Gazetesi'ne molotoflu saldırıda adı geçen Bedir Şinal'a 18 yıl 8 ay

- Turan Özlü 9 yıl

- Güler Kömürcü 7 yıl 6 ay

- Özlem Usta 6 yıl 3 ay

- Bekir Öztürk 12 yıl

-  Ergün Poyraz'a 29 yıl 4 ay

-  İşçi Partisi'nin avukatlarından Emcet Olcaytu'ya 13 yıl 2 ay

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal, İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız ile Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 63 tutuklu sanık katıldı.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi gören Yüksek Askeri Şura kararıyla emekliliğe sevk edilen Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ile avukat Serdar Öztürk katılmadı.

Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve emekli Albay Arif Doğan'ın da aralarında bulunduğu 24 tutuksuz sanık ile başka suçtan tutuklu Sami Hoştan ve Yalçın Küçük hazır bulundu.

Duruşma, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin de aralarında bulunduğu 6 hakim ile 3 savcının yerini almasıyla 12.30'da başladı. Duruşmada, şu anda avukatların yoklamasıyla devam ediyor.

CHP Milletvekili İsa Gök, mahkemeye hitaben, heyetin buradakileri 3,5 saat beklettiğini ifade ederek, "Mahkeme millet adına karar verir, bu kadar kişiyi bu kadar saat bekletmeye hakkınız yok" dedi. Mahkeme Başkanı Özese, Gök'ü, "Sayın milletvekili yerinize oturur musunuz" diyerek uyardı.

Tutuklu sanıklar alkışlarla salona alındı

Tutuklu sanıklar, avukatlar ve milletvekillerinin alkışları eşliğinde duruşma salonuna alındı.

Bu sırada avukatlar "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" ve "Her yer Silivri, her yer taarruz" şeklinde slogan attı.

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Hasan Atilla Uğur, yanında getirdiği Türk bayrağını açtı. Salonda bulunanlar, Uğur'un bu davranışını alkışladı.

Mustafa Balbay'ın sözleri

Tutuklu sanık Mustafa Balbay, salondakilere hitaben "Biz, kendimizi halkın adaletine teslim ediyoruz, bizi bugün halktan kopardılar, ama başaramayacaklar. Sıcak bir sonbahar geliyor, herkes hazırlansın. Bugün verilecek hüküm, mahkemenin hükmüdür, biz bunu kabul etmiyoruz. Artık halkına karşı miting düzenleyen bir iktidar var. Şu anda kendi yarattıkları korkudan korkuyorlar. Şu anda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hükümet ve Anayasa Mahkemesi, hukuku katletmektedir. Biz 4-5 yılda nasıl direniyorsak, öyle direnmeye devam edeceğiz.

İnanıyorum ki, artık gelecek bizimdir. Mahkemenin hükmünü kabul etmiyoruz" diye

konuştu.

Bu sözlerinin ardından Balbay, eşi Gülşah Balbay ile sohbet etmeye başladı. Bunu fark eden jandarma görevlileri, Gülşah Balbay'ın salonun dışına çıkmasını istedi. Bu duruma tepki gösteren aralarında Muharrem İnce ve Ali Köktürk'ün de bulunduğu CHP'li milletvekilleri, Gülşah Balbay'ı salonun arka

kısmına aldı.

Bu sırada bir astsubay CHP'li milletvekillerine , "Burayı hep sen karıştırıyorsun. Gerginlik çıkartıyorsun. Bunu bilerek mi yapıyorsun" diye bağırarak tepki gösterdi. Bunun üzerine astsubay salondan ayrıldı.

Gülşah Balbay'ı, CHP milletvekillerinin kartsız şekilde salona soktuğu öğrenildi.

Bu arada avukat Celal Ülgen'in de aralarında bulunduğu bazı avukatlar, tutuklu sanıklar ile avukatlar arasında görev yapan jandarmayı protesto ederek, masaların üzerine çıktı.

Çok sayıda avukatın katıldığı duruşmayı, bazı CHP'li milletvekilleri ile basın mensupları izliyor.

21 kişiye beraat

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "Ergenekon Davası"na ilişkin kararını okumaya başladı. Mahkeme heyeti 21 kişi için beraat kararı verdi.  Bedrettin Dalan'In da aralarında bulunduğu firari sanıkların dosyası ayrıldı.

Yoğun güvenlik önlemi

Mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen "Ergenekon Davası"nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonunun çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı üzerine izleyicilerin alınmayacağı bugünkü duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar, milletvekilleri ve basın mensupları katılabilecek.

Güvenlik görevlileri, TEM karayolu Kınalı bağlantı yolunu bariyerlerle çift yönlü trafiğe kapatırken, duruşmayı izlemesine izin verilenler ve görevliler, yerleşkeye E-5 karayolu bağlantısından giriş yapabiliyor.

Yerleşkeye giriş yapılan noktada akşam saatlerinden itibaren önlem alan jandarma ekipleri, sarı basın kartı olmayan gazetecilerin de geçiş yapmasına izin vermiyor. Duruşmayı izleyecek milletvekilleri, avukatlar, sanıklar ve basın mensupları kimlik kontrolünün ardından yerleşkeye alınmaya başlandı.

Gece yarısından itibaren cezaevi sapağında toplanan bir grup da İstiklal Marşı'nı okudu. Çeşitli sloganlar atan gruptakiler, yerleşkeye girişlerine izin verilmemesini protesto etti.

Seyyar tuvaletlerin kurulduğu bölgeye, sabahın erken saatlerinden itibaren çöp kamyonu, iş makinası, itfaiye, su tankerleri, TOMA ve çok sayıda otobüsle çevik kuvvet ekibi geldi.

Şehir dışından gelen polislerin ise şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalara ait otobüslerle bölgeye ulaştığı görüldü.

Grubun bekleyişi sürüyor

Mahkemenin bugün kararını açıklaması beklenen "Ergenekon Davası"nın görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önüne çekilen bariyerlerin arkasına tarladan gelen yaklaşık 150 kişilik grup, jandarmayı ve mahkemeyi protesto etti.

Jandarma, bariyerlere tırmanmaya çalışanlara müdahale yapacağı uyarısında bulundu. Anonsun ardından tekrar tarlaya inen gruptakiler, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Silivri zindanları yıkılacaktır" şeklinde sloganlar attı.

Jandarma ekipleri, bariyerlerin bitişiğine çatı kurarak önlem aldı. E5 Bağlantı Yolu kenarındaki tarlarlardan yerleşkeye gitmek isteyen Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Halk ve Eşitlik Partisi ile Halkın Kurtuluş Partisi flamaları taşıyan bir başka grubu, önce jandarma daha sonra polis durdurdu. Yetkili jandarma komutanının uyarı anonslarına rağmen ilerlemek isteyen grubu, jandarma ve polis ekipleri, kalkanlarla iterek E5 yoluna doğru uzaklaştırdı.

Grubun yol kenarındaki bekleyişi, slogan atarak ve marş söyleyerek sürüyor.

Tarlalarda müdahale

Silivri'de tarlalardan cezaevine ilerlemek isteyen gruplara polis ve jandarma, gaz bombası kullanarak müdahale etti. Atılan gaz bombaları nedeniyle tarlalarda yangın çıktı. Yangına itfaiye müdahale etti.

Duruşma salonuna valizleriyle geldiler

Ergenekon davasında karar duruşması öncesinde Silivri Cezaevi bitişiğindeki mahkeme salonunun önü sabah saatlerinde hareketlenmeye başladı. Polis ve jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Bazı tutuksuz sanıkların tutuklama çıkma ihtimaline karşı mahkemeye valizleriyle gelmesi dikkat çekti

Tutuksuz sanıklar, avukatlar ve basın mensupları duruşma salonuna girmek için mahkeme önünde beklemeye başladı.  Duruşma salonunun önünde bazı tutuksuz sanıkların valizleriyle beklemesi dikkat çekti. Davanın tutuksuz sanıklarından Fatma Sibel Gürcihan ve Behiç Gürcihan çifti de valizleriyle duruşma salonu önünde bekledi. Mahkemenin hukuksuz davrandığını ileri süren Fatma Sibel Gürcihan, sanık yakınlarının içeri alınmamasını eleştirerek, tutuklama kararı çıkması ihtimaline karşı valizleriyle geldiklerini söyledi.