İsveç'te "Peri Masalı"

İsveç Kralı Carl 16. Gustav ve Kraliçe Silvia’nın, en küçük kızı olan Prenses Madeleine, Anglo-Amerikan işadamı Christopher O’Neill ile başkent Stockholm’de görkemli bir tören ile hayatını birleştirdi.

Kraliyet Sarayı içerisindeki Kraliyet Kilisesi’nde yapılan düğün törenine Danimarka, Yunanistan, Japonya, Lüksemburg, Norveç, İngiltere, Almanya, Monako kraliyet aileleri mensuplarının yanısıra, yurtiçi ve yurtdığından toplam 470 davetli katıldı.

İtalyan tasarımcı Valentino Garavani’nin tasarladığı dört metre uzunluğunda duvağı olan beyaz bir gelinlik giyen Prenses Madeleine’e koridordan geçerken, babası Kral Gustav eşlik etti.

"JA", "YES"

İngilizce ve İsveçce karışımı bir dil kullanılan kilisedeki törende, başpapazın yanısıra gelinin ablası Veliaht Prenses Viktoria da bir konuşma yaptı. Nikahlarının kıyılması esnasında papazın ‘eş olarak kabul ediyor musunuz?’ sorusuna Prenses Madeleine, İsveçce ‘ja’ diye cevap verirken Christopher O’Neill ise İngilizce ‘yes’ dedi.

Kilisedeki törenin ardından yeni çift, kraliyet ailesinin de katılımıyla bir kortej eşliğinde faytonlarla şehirde kısa bir tur atarak halkı selamladı ve daha sonra gece kalacakları kraliyet ailesinin rezidansı olan Drotningholm Sarayı’na gemi ile geçti.

Prenses Madeleine de burada doğmuştu. İsveç Kralı, 1981 yılından itibaren şehirdeki Kraliyet Sarayı yerine, çocuklarının yetişmesi için daha uygun gördüğü Drotningholm Sarayı’nda yaşıyor.

Tören boyunca çok geniş güvenlik önlemleri alındı. Kortejin geçtiği bütün yollar tarafiğe kapatıldı. İsveç polisi ile birlikte, İsveç askeri gücünden 800 personel, kortejin güvenliğini sağladı. 65 atlı personel de önden ve arkadan korteje eşlik etti.

NEW YORK’TA TANIŞTILAR

31 yaşındaki Prenses Madeleine, 1974 Londra doğumlu eşi Christopher O’Neill ile 2010 yılında gittiği New York’ta tanışmıştı. Düğün tarihi için anne ve babasının evlendikleri gün olan 8 Haziran’ı seçen Prenses Madeleine, 8 yıl birlikte olduğu İsveçli Avukat Jonas Bergstrom ile 2009 yılında nişanlanmış ancak anlaşamamış ve ayrılmıştı.

Nişanlısından ayrıldıktan sonra New York’a taşınan Madeleine, annesi Kraliçe Silvia tarafından kurulan, kar amacı gütmeyen Dünya Çocuk Vakfı’nda çalışıyor.

DAMAT O’NEİLL, PRENSES OLMAYI KABUL ETMEDİ

İsveç vatandaşı olmayı kabul etmeyen Christopher O’Neill, prenses sıfatını alamadı. Kraliyet uygulama esaslarına göre, aileye yeni katılan birinin prens ya da prenses sıfatı alabilmesi için İsveç vatandaşı olması şartı bulunyor. O’Neill, İsveç vatandaşı olmayı kabul etseydi, İsveç Prensi ve Gastrikland Dükü sıfatını alacaktı.

O’Neill’in bir kaç gün sonra eşi Prenses Madeleine ile birlikte Amerika’ya dönerek işinin başına geçecek. Yaklaşık 200 yabancı gazetecinin takip ettiği dügün gün boyu, İsveç televizyonlarından canlı yayınlandı.