İtalyan Film Festivali gala ile başladı

İtalyan sineması Lefkoşalılarla buluşmaya başladı

Lefkoşa Türk Belediyesi(LTB) ile İtalyan Büyükelçiliği’nin birlikte organize ettikleri “İtalyan Film Festivali 2016” 7 Mart Pazartesi gecesi gerçekleşen açılış ile başladı.

Mart ayına yayılan 7 filmlik festivalin açılışına evsahibi LTB Başkanı Mehmet Harmancı, İtalya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Guido Cerboni ve bazı elçilik görevlileri, AB Program Destek Ofisi Başkanı Michaela Foresti ve bazı yetkililer, bazı belediye meclis üyeleri ile sinemaseverler katıldı.

Cerboni: “ 7 film ile İtalya’nın dününü ve bugününü Lefkoşalılara sunuyoruz”
İtalyan Büyükelçisi Guido Cerboni açılışa katılan herkese teşekkür ederken bu sanatsal-kültürel işbirliğini AB ile,bizler ile yaptığı için Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ve Başkan Mehmet Harmancı’ya teşekkür etti. LTB ile daha önce de ortak etkinlikleri olduğunu ancak üzerinden çok zaman geçtiğini belirten Cerboni bu işbirliğinin  sinema ile tekrardan gerçekleşmesinden dolayı çok mutluluk duyduğunu ifade etti.

Sinemanın kendileri için önemli bir alan olduğunu ve sosyal faaliyetleri, hareketleri ve alışkanlıkları aktarmanın çok iyi bir aracı olduğuna dikkat çeken Cerboni, 7 sinema filmi ile İtalya’nın dününü ve bugününü farklı İtalyan sinemacıların perspektifinden görme imkanına kavuşacaklarını da sözlerine ekledi.

Harmancı: “İtalya ile aramızda mimari,sosyal ve kültürel benzerlikler vardır”
LTB Başkanı Mehmet Harmancı katılan herkese teşekkür etti ve İtalya ile Lefkoşa arasında çok önemli bağlar olduğunu kaydederek bu bağların iki toplumu da kültürel ve fiziksel olarak birbirine bağladığını ifade etti.

İtalya’nın Palmanova şehri ile Lefkoşa’nın surlarını aynı şehir plancısının çizdiğini ve en önemli tarihi yakınlığın da buradan geldiğini kaydeden Harmancı,  kültürel ve sosyolojik anlamda da birçok benzerliklere sahip olduklarını vurguladı.

Aileye verilen değer,mimiklerin çok benzer olması ve duyguları sözlerden çok yüz ifadesi ile yansıtılması iki toplumun benzeşen özellikleri olarak öne çıkarken bu filmlerde de bu vb özellikleri göreceklerine inandığını kaydeden Harmancı, her zaman çokkültürlülüğün bir merkezi olan Lefkoşa’nın bundan sonra da bu özelliğini sürdüreceğini söyledi.

Harmancı: “Bir gün de Kıbrıslı yönetmenlerin gözünen Kıbrıs’ı yabancı elçilere göstermek isterim”
Konuşmasının sonunda Harmancı, “Bu çokkültürlü yapıyı bu vb etknliklerle sürdürme kararlığındayız. Bütün ülkelerin kültürel hayatını Lefkoşalılar ile buluşturmaya devam edeceğiz ama görevden ayrılmadan bir gün de Kıbrıslı yönetmenlerin film festivalini yapıp sinemacılar vasıtasıyla Kıbrısı tüm yabancı elçilere göstereceğiz.” dedi.