İtalyanlar sandık başında

İtalya'da seçmenler, ekonomik sorunlarla mücadele amacıyla teknokrat hükümetin iş başına getirildiği 2011 yılından bu yana ilk genel seçimlerde oy kullanmak üzere sandık başına gidiyor.

Merkez sol koalisyonun lideri Pier Luigi Bersani, iktidara gelmesi halinde teknokrat hükümetin yürürlüğe koyduğu reformları devam ettireceğini ancak Avrupa Birliği'nin büyüme ve istihdam yaratmak için daha çok çaba harcaması gerektiğini söyledi.

Rakibi eski başbakan ve merkez sağın lideri Silvio Berlusconi ise tepkiyle karşılanan kesintilere son vereceği vaadinde bulunuyor.

Kamuoyu yoklamaları Eski komedyen Beppe Grillo'nun lideri olduğu düzen karşıtı hareketinde ciddi destek bulacağına işaret ediyor.

Seçimlerin, İtalya'nın borç problemiyle baş edebilecek denli güçlü bir hükümet oluşturmasını sağlayamayacağı yolunda kaygılar bulunuyor.

Ülkede bugün ve yarın devam edecek seçimlerde, Parlamentonun iki kanadını seçmek üzere sandık başına gidebilecek toplam seçmen sayısı 47 milyon.

Sandıktan güçlü hükümet çıkar mı?

İki hafta öncesine kadar yapılan kamuoyu yoklamaları, seçimi Luigi Bersani'nin merkez sol ittifakının önde bitireceğine işaret ediyor.

Bersani'nin hareketi, Silvio Berlusco'ninin merkez sağ ittifakının birkaç puan ilerisinde yer alıyor.

Bersani, Berlusconi'nin dün bir televizyon kanalına röportaj vererek seçim kampanyası yasağını deldiğini söylüyor.

Bersluconi ise, mülakatı seçimden sonra Pazartesi günü yayınlanacağı taahhüdü üzerine verdiğini belirtiyor.

Londra merkezli Capital Economics, en büyük kaygılarının seçimlerden hükümet kurabilecek güçte bir partinin çıkmaması olduğunu açıkladı.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130224_italy_vote.shtml