Kadınlara Zorunlu Askelik

Norveç'te cinsiyet gözetmeksizin tüm vatandaşların zorunlu olarak askerlik görevini yerine getirmesinin kabul edilmesiyle kadınların da zorunlu askerlik yapması gündeme geldi.Norveç'te kadınların da zorunlu olarak askerlik yapması gündemde. Parlamentoda, cinsiyet gözetmeksizin tüm vatandaşların zorunlu olarak askerlik görevini yerine getirmesine ilişkin yapılan oylama sonucunda alınan kararla, hükümete kadınların da askerlik yapmasının yolunu açacak yasal düzenlemeye gidilmesi çağrısı yapıldı.

Konuya ilişkin tasarının yasalaşması durumunda, kadınların 2015 yılından itibaren 1 yıl süreyle askerlik hizmeti vermeye başlayacağı kaydedildi.

İşçi Partisi Milletvekili Laila Gustavsen, "Haklar ve görevler herkes için aynı olmalı. Silahlı kuvvetlerin cinsiyet gözetmeksizin en iyi kaynaklara erişmeye ihtiyacı var ve şu anda çoğunlukla erkekler silah altına alınıyor" dedi.

Her yıl yaşları 19 ve 44 arasında değişen 8-10 bin erkeğin askere alındığı Norveç'te kadınlar, 1976'dan bu yana gönüllü olarak orduda hizmet verebiliyor. Kadınlar, mevcut durumda ülkedeki askerlerin yüzde 10'unu oluşturuyor.

Savunma Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, bu rakamın 2020 yılında ikiye katlanmasının hedeflendiği belirtilmişti.

Kadın-erkek eşitliğini amaçlayan girişimler konusunda Avrupa'da ön saflarda yer alan Norveç, 2003 yılında tüm kamu şirketlerindeki yönetim kurulu sandalyelerinin yüzde 40'ını kadınların oluşturmasını öngören bir kota uygulaması getirmişti.