Kayıpların Acısı Hala Dinmedi

Kayıp Kişiler Komitesi (CMP) üyeleri, 2013 yılının ilk altı ayında 71 kayıp kişinin kimliğinin tespit edildiğini belirtiler. Komite üyeleri, bu rakamın Komitenin kurulduğu 2006 yılından bu yana yıllık ortalaması 56 olan kimlik tespitinde rekor olduğunu açıkladılar.

Kıbrıslı Türk  Gülden Plümer Küçük, Kıbrıslı Rum  Aristos Aristotelous  ve BM’den   Paul-Henri Arni’den oluşan üçlü komite, çalışmaların bu tempoda devam edebilmesi için ekstra kaynağa ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Komitenin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, 2006 yılından bu yana 983 kayıp kişinin kalıntılarının tespit edildiğini kaydederek, bu rakamın hem Kıbrıslı Rum hem Kıbrıslı Türk olmak üzere toplam kayıp kişilerin yüzde 49’una, kimlik tespiti yapılan ve ailelerine teslim edilen 409 kişinin de toplam kayıpların %20,4’üne denk geldiğini belirtti.

Verilere göre, tespit edilen kişilerin 338’i Kıbrıslı Rum, 71’i de Kıbrıslı Türk.

Komitenin 3. üyesi Paul-Henri Arni ise Komitenin faaliyetlerinde yapılan değişikliklerden söz etti.

Laboratuar alanının iki katına çıkarıldığını ve laboratuar personeline 6 yeni bilim adamı daha eklendiğini bildirerek, iki toplum için toplam 60 kişilik personelin laboratuarda ve sahada çalıştığını belirtti.

Arni, daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu belirterek, 2.5 milyon avroluk bütçeye ek olarak, yılda 300 bin avroluk bir miktara daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

Komitenin Kıbrıslı Rum üyesi Aristos Aristotelous ise, Komitenin iki önemli zorlukla karşı karşıya olduğunu bunlardan birinin zaman, diğerinin ise kaynak olduğuna işaret etti.

Aristos Aristotelous ayrıca, projenin, barış inşa eden bir proje olarak çatışmaların olduğu diğer bölgeler için bir model olabileceğini savunarak, CMP’nin Libya, Irak, Kosova ve Sırbistan’dan da ziyaretçileri olduğunu kaydetti.

Aristotelous, Komitenin çalışmalarının birçok ülke ve kuruluş tarafından takdir edildiğini de belirtti.