Kobler: Irak önemli bir kavşakta

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak konusundaki özel elçisi Martin Kobler, artan şiddet olaylarından duydukları endişeyi dile getirdi ve ülkenin önemli bir kavşakta olduğunu söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nun Dış İlişkiler Komitesi'ne bilgi veren Kobler, son dönemde artan şiddet olaylarının endişe verici olduğunu, siyasetçilerin kararlı adımlar atmaması durumunda Irak'ın yeniden bir mezhep savaşına düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler elçisi Kobler, Avrupa Birliği'nin Irak'ta yaşanan son gelişmelerle ilgili olarak daha etkin bir tutum izlemesi ve Irak Temsilciler Meclisi'yle daha yakın işbirliğine girilmesi gerektiğini belirtti.

Martin Kobler, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi'ni, Birleşmiş Milletler Irak'a Yardım Misyonu'nun (UNAMI) son çalışmaları konusunda da bilgilendirdi.

Kobler, İranlı mültecilerin yaşadığı ve kapatılan Eşref Kampı'ndan ayrılan kişileri başka ülkelere yerleştirme çabaları ve karşılaştıkları güçlükler konusunda parlamenterlere bilgi verdi.

25 yılı aşkın süre binlerce kişiye ev sahipliği yapan Eşref Kampı sürgündeki İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri tarafından yönetiliyordu.

Martin Kobler, Eşref Kampı'nda yaşayanların Birleşmiş Milletler çalışanlarıyla işbirliği yapmaya yanaşmadığıdan şikayetçi oldu ve bir uzlaşma sağlanması için uluslararası destek talep etti.

Kobler, mültecileri güvenli ülkelere yerleştirmenin tek kalıcı çözüm olduğunu belirtti ve Avrupa Birliği üyelerinden eski Eşref Kampı mültecilerini kendi ülkelerine kabul etmelerini istedi.

Şiddet artıyor

Irak'ta Mayıs ayında meydana gelen şiddet olaylarında ölü sayısı 580'i, son iki ayda ise bini geçti.

Ülkede bugün düzenlenen saldıırlarda en az 13 kişi öldü onlarca kişi de yaralandı.

Patlamalar başkent Bağdat'ta ve Musul'da meydana geldi.

Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Bağdat'ta meydana gelen üç farklı patlamada 10 kişi yaşamını yitirdi.

Polis, Bağdat'ın kuzey doğusunda Perşembe günü gerçekleşen ve en az bir bombalı aracın kullanıldığı saldırıda dört kişinin öldüğünü açıkladı.

Başkent merkezindeki bir başka saldırıda ise iki kişi öldü, onlarcası da yaralandı.

Musul'daki intihar saldırısında ise üç polis memuru öldü.

Irak'ta artan mezhep çatışmaları ve siyasi gerginlik nedeniyle son zamanlarda şiddet olayları da artış gösterdi.