Korona virüsü: İnsandan insana

İngiltere’de sağlık yetkilileri ölümcül Sars hastalığı virüsü benzeri, hayvandan insanlara bulaşan bir solunum yolu hastalığının insandan insana bulaşabileceğine dair güçlü kanıtlar tespit ettiklerini açıkladı.

Enfeksiyon vakaları hayvanlarla temasla da ortaya çıkabilir. Ancak virüsün insandan insana da bulaşabiliyor olması çok daha ciddi bir tehlike teşkil ediyor.

İngiltere’de yaşayan bir kişinin bu virüsü bir akrabasından kaptığı düşünülüyor.

Öte yandan yetkililer virüsün ülke geneline yayılma ihtimalinin henüz düşük olduğunu belirtiyor.

Şu ana kadar dünyada bu enfeksiyona yakalandığı kesinleşen 11 vaka bulunuyor. Zatürre ve bazı vakalarda böbreklerin iflasına neden olan virüs nedeniyle şu ana kadar beş kişi hayatını kaybetti.

İngiltere’de ise şu ana kadar üç vaka tespit edildi.

Virüs Orta Doğu'dan geliyor

İlki Katar’dan tedavi için İngiltere’ye gelen bir kişiydi. İkincisi ise Orta Doğu ve Pakistan’a seyahat eden bir kişide tespit edilmişti.

Prof. John Watson

"Orta Doğu’ya gitmemiş bir kişide bu yeni koronavirüs enfeksiyonu olduğunun doğrulanması, virüsün insandan insana bulaştığını ve bunun İngiltere’de bulaştığını ortaya koyuyor"

Virüsün ikinci vakadan çok yakın bir akrabasına bulaştığı tahmin ediliyor.

Daha önceki vakalarda da Orta Doğu’da virüsün insandan insana bulaştığına dair iddialar orta çıkmış, ancak bunlar doğrulanamamıştı.

İngiltere’deki üçüncü ve son vaka Kraliçe Elizabeth Hastanesi yoğun bakaımında tedavi görüyor.

Hastanın başka sağlık sorunları nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu biliniyor. Virüsü kapmış olmasının da bu nedenden kaynaklanıyor olabilir.

Ancak virüsün hastayı tedavi eden hastane personeline bulaştığı konusunda bir belirti mevcut değil.

Sağlık Koruma Ajansı (HPA) solunum yolları hastalıkları bölümü başkanı Prof. John Watson “Orta Doğu’ya gitmemiş bir kişide bu yeni koronavirüs enfeksiyonu olduğunun doğrulanması, virüsün insandan insana bulaştığını ve bunun İngiltere’de bulaştığını ortaya koyuyor” diyor.

Watson’da hastalığın yaygın biçimde ve kolayca bulaşma riskinin düşük olduğunu vurguluyor.

Kaynak yarasalar olabilir

Virüsün tam kaynağının ne olduğunu ve nasıl yayıldığı henüz bilinmiyor.

Öne çıkan fikir virüsün hayvanlardan geçtiği ve Sars benzeri bu yeni virüsün yarasalarla ilişkili olduğuna dair işaretler mevcut.

Ancak virüs ilk aşamada bir hayvandan insana geçiyorsa, her bulaşmada risk azalacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2012 yılının Kasım ayında Suudi Arabistan’da aile içerisinde hastayla ilgilenen kişilere virüsün bulaştığı vakalar bildirdi.

Ancak bu kişilerin her birinin virüsü hastadan mı kaptıklarını yoksa birbirlerine mi bulaştırdıklarını tespit etmek mümkün değil.

İngiltere’de ortaya çıkan vakalar hastalığın insandan insana bulaştığının kesin ve açık ispatı. Ancak enfeksiyonun diğer insanlara virüsü bir hayvandan kapan ilk vakadan bulaşıyor olması da yüksek ihtimal.

Çünkü eğer virüs doğrudan ilk hastadan diğer insanlara değil de, örneğin grip gibi insandan insana zincir halinde bulaşabiliyor olsaydı, dünyada 11’den fazla vaka kaydı ile karşılaşırdık.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130214_sars_like_virus.shtml