Liderler Yedi, İçti

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer tarafından verilen akşam yemeğinde bir araya geldi.

Birleşmiş Milletler Misyon Şefi ve Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in ara bölgedeki ikametgahında saat 20:40’da başlayan yemeğe, liderler eşleri Meral Eroğlu ve Antri Anastasiadis ile birlikte katıldı.

Yemekte Alexander Downer ve Lisa Buttenheim’ın eşleri de yer aldı.

Türk ve Rum medyasının büyük ilgi gösterdiği yemek, Anastasiadis'in Rum liderliğine seçilmesinin ardından liderler arası ilk buluşma özelliğini taşıdı.

22:40 dolaylarında tamamlanan yemek yaklaşık 2 saat sürdü.

Downer'den Açıklama

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, liderlerin görüşme sürecine bağlı olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiades’in eşleri ile birlikte katıldığı yemek tamamlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in davetiyle  ara bölgede BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ikametgahında yer alan yemek saat 22:55’de sona erdi.

Yemek sonrasında liderler “güzel geçti” demekle yetinerek açıklama yapmazken, Downer ikametgahın ön kapısında önceden hazırlanmış bir basın açıklamasını okudu ve  basından da soru kabul etmedi.

Downer basın açıklamasında, yemeğin çok iyi geçtiğini, Güney Kıbrıs’taki seçimlerin ardından iki liderin eşleri ile bir araya gelmesi açısından yemeğin iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

Her iki liderin de yemeğin yarattığı görüşme fırsatından dolayı memnun olduğunu kaydeden Downer, “her iki liderin de iki tarafın kabul edeceği, adaya parlak bir gelecek sağlayacak  bir çözüm hedefleyen çözüm sürecine bağlı olduğunu” kaydetti.

Liderlerin yemek öncesi ve sonrası birlikte basın önüne çıkmaması ise dikkat çekti.