Liderler Zirvesinden Sonuç Çıkmadı

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis yemekte bir araya geldi Eroğlu ve Anastasiadis, Kıbrıs'ta ara bölgede bulunan Chateau Status Lokantası'nda görüştü. 3 saate yakın süren görüşmeyi Türk ve Rum tarafından kalabalık bir basın mensubu grubu takip etti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaya, Rum lider Glafkos Klerides'in vefatından dolayı Rum halkına başsağlığı dileyerek başladı.

Derviş Eroğlu, Anastasiadis'in seçilmesinin hemen ardından Türk tarafının müzakerelerin devamına hazır olduğunu, hem Rum tarafına hem tüm kesimlere bildirdiğini vurguladı.

Anastasiadis'in kapsamlı çözüm müzakerelerinin sürdürülmesi için bir ortak açıklama talebinde bulunduğunu ve zamanla bunu bir ön koşul haline getirdiğini anlatan Eroğlu, eylül ayının ilk haftasından beri özel temsilcilerin böyle bir taslak üzerinde çalıştıklarını fakat bu egzersizin artık doyum noktasına ulaştığını kaydetti.

Eroğlu, ortak açıklama konusunun sonuca ulaşmamasının nedeninin Rum tarafının öze yönelik ve kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde masada görüşülmesi gereken konuları ortak açıklama metnine dahil etmeye çalışması olduğunu ifade etti.

"Yeni formüller önerdik"

Toplantıda mevcut zorlukların aşılabilmesi için yeni formüller önerdiklerini açıklayan Eroğlu, "Sayın Anastasiadis'e yurt dışından döner dönmez kapsamlı müzakerelere 'Yönetim ve Güç Paylaşımı' başlığıyla başlayıp tüm bu unsurları sonuçlandırmayı teklif ettim. Görüşme sırasında ayrıca Sayın Anastasiadis'e 30 Mayıs'ta önermiş olduğum birlikte Apostolos Andreas Manastırı'nı ziyaret etme önerimi de yineledim. Noel'den önce bunun gerçekleşmesinin halklarımıza iyi bir mesaj vereceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"Masaya oturmaya hazırım"

Eroğlu, gerekli zeminin müzakere masasındaki yakınlaşmalarda var olduğunu, hiçbir ön koşul olmaksızın Anastasiadis'in yurt dışından dönmesi ertesinde masaya oturmaya hazır olduğunu söyledi.

"Sonuca ulaşılması için hala alınması gereken yol var"

Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis de müzakerelerin başlayabilmesi ve tarafların ortak açıklamada anlaşabilmesi amacıyla müzakereciler arasındaki görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Eroğlu ile Kıbrıs sorununun çözümünün yolunu açacak ortak açıklama konusunda anlaşmaya varıp varamayacaklarını belirlemek için bir araya geldiklerini ifade eden Anastasiadis, "Ne yazık ki arzu edilen sonuca, iki toplum lideri arasında özlü müzakerelerin başlamasına imkan sağlayacak ve başarılı sonucun temel perspektiflerini yaratacak bir hedefe varabilmemiz için hala almamız gereken yol var" değerlendirmesini yaptı.