Maliye Bakanlığı'ndan Moody’s Açıklaması

Rum Maliye Bakanlığı, Moody’s Kredi Derecelendirme Kuruluşu’nun Güney Kıbrıs’ın 1 milyar avroluk yerel devlet bonoları takasıyla ilgili değerlendirmesinin bir derecelendirme olmadığını duyurdu. Bir basın açıklaması yapan Rum Maliye Bakanlığı, 28 Haziran’da Güney Kıbrıs’ı “Seçici Kusur”a düşüren Fitch ve Standard & Poor’s’un aksine Moody’s’in Kıbrıs’ın derecesini olumsuz bir görünümle Caa3’te bıraktığına dikkat çekti.

Bakanlık, kredi derecelendirme kuruluşlarının kendi kriterlerine göre kararlarının dikkate alındığını, bununla birlikte “Kıbrıs’ın mali ihtiyaçlarını başarıyla koruduğunu, bunun Troyka olarak bilinen Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası tarafından dikkate alındığını belirtti.

Troyka’yla varılan anlaşma sonucu bonoların pozisyonlarının yenilenerek Uyum Programı’nın (2016) sürekliliğini olgunlaştırması, Kıbrıs’ın kamu borçlanmasının sürdürülebilirliğinin bir iç yönü ve 10 milyar avro kurtarma programının bir şartı oluyor.

Rum Maliye Bakanlığı, Kıbrıs’ın olası tehlikelerden ve risklerden kurtulmak için mali ihtiyaçlarını koruduğunu da ifade etti.