Mandela'nın kızı: 'Durumu ağır ama hâlâ bizimle'

Güney Afrika hükmeti, ülkenin eski lideri Nelson Mandela'nın sağlık durumunun kötüleştiğini açıkladı.

Son gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Jacob Zuma bugün Mozambik'e yapacağı ziyareti iptal ettiğini duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Mac Maharaj, devlet televizyonu SABC'ye yaptığı açıklamada, Mandela'nın durumunun son 48 saat içinde kötüleştiğini söyledi.

'Hâlâ bizimle'

Mandela'nın kızı Makaziwe, babasının durumunun ağır olduğunu ancak hâlâ tepki verebildiğini söyledi.

Ulusal yayın kanalı SABC'ye bir açıklama yapan Makaziwe Mandela, "Yalan söylemeyeceğim, durumu iyi görünmüyor. Ama konuştuğumuz zaman, tepki veriyor ve gözlerini açmaya çalışıyor. Kaybediyor olabiliriz ama şimdilik hâlâ bizimle" dedi.

Obama: Benim için bir kahraman

Afrika ziyaretine başlayan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, ilk durağı olan Senegal'de yaptığı açıklamada, Nelson Mandela'yı bir kahraman olarak niteledi.

Mandela'nın kendisi için hep bir ilham kaynağı olduğunu belirten Obama, 'Mandela ölse bile mirasının yaşayacağını' belirtti.

Obama, Senegal'in ardından Güney Afrika'yı da ziyaret edecek.

Halk Madiba'dan iyi haber bekliyor

Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı olan 94 yaşındaki Nelson Mandela tekrarlayan akciğer enfeksiyonu nedeniyle 8 Haziran'dan bu yana hastanede yatıyor.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Zuma'nın doktorlardan brifing aldığı ve doktorların Mandela'nın sağlığı için ellerinden geleni yaptıkları belirtildi.

Güney Afrika hükümeti, son bir haftadır halkı, Mandela'nın bu hastalığı atlatamayacağı olasılığına hazırlayan açıklamalar yapıyor.

Önceki gün de bir din adamı Mandela'nın 'huzurlu bir sona' kavuşması için dua ettiğini söylemişti.

Yine önceki gün Mandela'yı ziyaret eden kızı Zindzi babasının 'gözlerini açıp gülümsediğini' belirtmişti.

Zuma bugün Mozambik'in başkenti Maputo'daki bölgesel bir zirveye katılacaktı, ancak ziyaretini iptal etmeye karar verdi.

1994-1999 yılları arasında Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mandela, ırk ayrımına karşı mücadelenin lideri kabul ediliyor.

Mandela Aralık ayından bu yana dört kez hastaneye kaldırılmıştı.

27 yıl mahkûmiyet

Güney Afrika'da ırk ayrımcılığı rejimi sırasında 27 yıl hapiste kalan Mandela, 1980'lerde Robben adasında tutukluyken vereme yakalanmıştı.

Eski cumhurbaşkanının hapiste taş ocağında çalıştırılırken ciğerlerinde kalıcı hasar oluştuğu söyleniyor.

Mandela uzun dönem tutuklu kalmasına karşın, eski düşmanlarını bağışlamış ve siyahlar ile beyazlar arasında barış çağrısında bulunmuştu.

Nelson Mandela aynı zamanda 1993 Nobel Barış Ödülü'nün sahibi.