MEDYA DERGİSİNİN 7. SAYISI YAYIMLANDI

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin 3 ayda bir yayımladığı “Medya” dergisinin 7. sayısı çıktı.

“Medya ve tarafsızlık” başlığının dosya konusu olarak irdelendiği Medya’nın 69 sayfalık Kasım 2013 sayısında, araştırmalar, köşe yazıları, Kıbrıs Türk basınına yeni katılacak gazetelerden ikisinin patronlarıyla röportaj, medya dünyasından ve Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nden haber ve fotoğraflar yer alıyor.

Birlik Başkanı Hüseyin Güven ve Medya Yayın Kurulu Sorumlusu Nezire Gürkan’ın ön sözleriyle başlayan dergide dosya konusu bağlamında Erten Kasımoğlu’nun “taraflı veya tarafsız olmak”; Hasan Kahvecioğlu’nun “Parti gazetesi mi yoksa patron gazetesi mi?”; Ferhat Atik’in “tarafsızlık arayışı ütopiktir”; bir süre Hürriyet’in Kuzey Kıbrıs temsilcisi olarak ülkemizde de gazetecilik yapan, şu anda hayatını Londra’da sürdüren Hüseyin Alkan’ın “tarafsızlık tartışması ve gazeteciliğin temellerine dönmek” ve Kıbrıslı Rum gazeteci Dr. Nikolaos Stelya’nın “Kıbrıs’ta bağımsız medya mı dediniz?” başlıklı makaleleri yayımlandı.

Kıbrıs Türk medyasına günlük gazeteyle girmeye hazırlanan Türkiyeli iş adamlarından Temel Bulut ve Besim Tibuk’la Aytuğ Türkkan’ın yaptığı röportajlar, Kıbrıs Türk basınında ilk kez yer aldı.

Doğuş Özokutan Çiftçioğlu’nun “Kıbrıs Türk basınının dünü bugünü” başlıklı 1974 sonrası Kıbrıs’ın kuzeyinde yayımlanan gazetelerle ilgili yine KTGB yayını olan Kıbrıs Türk Basın Tarihi kitabı kaynaklı yazısında, gazetelerin isimleri, sahipleri ve yayımlanma tarihlerine yer verildi.

Fatma Arpalıklı’nın “Kurumsallaşmaya giden yolda BRTK ve TAK’ın yönetim yapıları” konulu araştırmasında, her iki basın kuruluşu irdeleniyor. Araştırma yazısı BRTK’nın ilk müdürü Derviş Özer Berkem ve idare amiri İnci Çelik; TAK’ın eski müdürlerinden Emir Ersoy ve Perihan Aziz’le yapılan röportajlarla zenginleştirildi.

İnternet medyasında Kuzey Kıbrıs’taki durumu yorumlayan Canan Onurer, “Kuzey Kıbrıs’ta internet medyasında gelinen son nokta” başlıklı makalesinde, ülkedeki internet gazetelerinin yapısına değindi ve eleştirel yaklaşımlar getirdi.

Kıbrıs Türk medyasının yakın geçmişte hayatını kaybeden 4 duayen ismi de Medya’nın sayfalarında bir kez daha tarihe not düşüldü. Bener Hakkı Hakeri, Bilbay Eminoğlu, Özer Hatay ve Halil Kaymaklılı’nın art arda ölümleriyle sarsılan Kıbrıs Türk medyasında, bu değerli 4 ismin bıraktığı iz, dergide de yer buldu.

Medya’nın “Bizim Mahalle” sayfaları bu kez Simge Çerkezoğlu imzasını taşıyor.

Uzun yıllar Kıbrıs Türk basınına hizmet veren, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın fotoğrafçısı olarak tanınan Erdal Gökhan’la Gözde Süreç Sarı’nın yaptığı “Gazetecilikte 50 yıl” başlıklı röportaj, Medya’nın bir solukta okunacak sürükleyici yazılarından biri.

Yine Erdal Gökhan’ın Kıbrıs tarihine tanıklık ettiği anlarda bastığı deklanşörden çıkan fotoğraflardan Hüseyin Sayıl tarafından seçilen fotoğraflar da “Nostalji” sayfasında yer buldu.

Gazetecilerin anılarına yer veren Efdal Keser, Medya’nın yeni sayısında Hasan Öksüz, İsmet Özgüren, Rasıh Reşat ve Tümay Tuğyan’ı mesleki anıları ve fotoğraflarıyla sayfasında konuk etti.

Karikatür sayfasındaki basın konulu karikatürde bu sefer imza, Mustafa Azizoğlu’na ait.

Basın-Sen Başkanı Kemal Darbaz’ın Yunanistan’ın ERT televizyonuyla dayanışma için düzenlenen panelde sunduğu bildiriden hazırladığı “Neoliberal politikalar, devlet ve medya” başlıklı yazısı da dergi sayfalarında yer buldu.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’nin yayın organı Medya’nın yayın kurulunda Nezire Gürkan, Aysu Basri Akter, Zafer Kodan ve Hüseyin Sayıl görev aldı. Üyelere ücretsiz olarak dağıtılacak Medya, gazete bayilerinde de satışa sunuldu.