Militanların kaçırdığı emniyet müdürü serbest bırakıldı

Filipinler'in güneyindeki Zamboanga kentinde Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi militanlarının kaçırdığı emniyet müdürünün serbest bırakıldığı bildirildi.

ZAMBOANGA

Filipinler'in güneyindeki Zamboanga kentinde Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi militanlarının kaçırdığı emniyet müdürünün serbest bırakıldığı bildirildi.

Yetkililer, rehine krizi nedeniyle militanlar ile ordu arasında çatışmaların devam ettiği Zamboanga bölgesinde isyancıları teslim olmaya ikna çabaları sırasında kaçırılan emniyet müdürü Jose Chiquito Malayo'un saatler sonra serbest kaldığını açıkladı.

Kaçırılan diğer üç kişinin akıbetiyle ilgili bilgi verilmedi.

Bu arada ordunun, operasyonların devam ettiği Zamboanga bölgesinde teslim olmaları için militanların etrafını çevirdiği kaydedildi.

Ordu tarafından iki haftadır yürütülen operasyonlarda şimdiye kadar 114 militanın etkisiz hale getirildiği, bölgede hala 100'e yakın militanın bulunduğunu ve operasyonun tüm rehineler kurtarılana ve bölge militanlardan arındırılana dek devam edeceği kaydedildi. Yüzden fazla rehineden 78'i kurtarılmıştı.

Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi militanları, 8 Eylül'de belediye binasını ele geçirmeye çalışmış, girişimlerinin güvenlik güçleri tarafından engellenmesinin ardından 5 köyde 100'den fazla kişiyi rehin almıştı. 1996 yılında hükümetle barış anlaşması imzalayan Moro Ulusal Cephesi, ülkenin güneyinde Müslümanlar için özerk bölge oluşturma sözüne bağlı kalmamakla suçladığı hükümete karşı silahlı mücadeleyi sürdürme kararı almıştı. 

Yaklaşık 1 milyon nüfusa sahip Zamboanga kentindeki çatışmalar nedeniyle 850'den fazla evin yıkıldığı ve yaklaşık 82 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi.