Mısır'da anayasa ilanına tepkiler

Mısır'da ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasa bazı siyasi partilerin tepkisi çekti.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkan Yardımcısı Isam el-Uryan, yaptığı yazılı açıklamada, "darbecilerin" yasama erkini halkın seçtiği meclisin elinden aldığını ve bu hukuk dışı uygulama ile ülkenin demokrasi yolundaki kazanımlarını yitirerek "sıfır noktasına" geri döndüğünü belirtti.

İhvan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yöneticisi Hisam el-Mirgani de geçici Cumhurbaşkanı Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı "batıl" olarak nitelendirerek, anayasanın, hukuka ve demorasiye müdahale eden "darbecilerin" elinden çıktığı için meşruiyetinden söz edilemeyeceğini dile getirdi.

Mısır'da ordunun açıklamasını ve Mansur'un geçici cumhurbaşkanı olarak atanmasını onaylayan Selefi eğilimli Nur Partisi ise yeni anayasayı düzenleyecek komiteyi olşturacak üyeleri atama yetkisinin cumhurbaşkanına verilmesine ve bu yetkilendirmenin halkın görüşüne danışılmadan yapılmasına itiraz ederek, geçici anayasayı kabul etmediklerini açıkladı.

Nur Partisi Genel Başkanı Yunus Mahyun, partisinin, Mısır Milli Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi ile anayasada değişiklik yapacak komitenin üyelerinin halk tarafından seçilmesi üzerine anlaştıklarını ifade etti.