Mısır'da Kritik Saatler

Mısır'da ordunun 48 saatlik ültimatomunun dolmasına saatler kaldı. Ancak tüm baskılara rağmen Mursi koltuğunu bırakmamakta kararlı görünüyor. Protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise giderek artıyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dün akşam televizyonlardan yayınlanan konuşmasında, görevden ayrılmayacağını bir kez daha yineledi ve hayatının en önemli görevi nedeniyle ülkesi için sorumluluk üstlenmeye devam edeceğini söyledi.

“Halk beni özgür ve eşit seçimlerle başa getirdi” diyen Mursi, anayasaya uygun şekilde üstlendiği görevin, ülkesinde kan akmasını engellenmesinin tek garantisi olduğunu ifade etti. Bütün Mısırlıları temsil eden bir cumhurbaşkanı olduğunu savunan Mursi, sonu gelmeyecek bir şiddet tuzağına doğru gidildiği uyarısında bulunarak muhalefeti diyaloğa çağırdı.

Görevine devam edeceği mesajını veren Mursi, muhalefetle uzlaşmak için hükümetin revize edilmesi dâhil bir dizi adım atılacağını kaydetti.

Mursi, konuşmasından önce Twitter üzerinden gönderdiği mesajda orduyu da verdiği 48 saat ültimatomunu geri çekmeye çağırdı. Mısır'da ordu, pazartesi günü 48 saat içinde tarafların uzlaşamaması ve ülkede asayişin sağlanamaması halinde devreye gireceği açıklamasını yapmıştı.

Muhalefetten tepki

Muhalefet Mursi'nin istifa etmeyeceği yönündeki açıklamasını 'savaş ilanı' olarak nitelendirdi.

Mursi'nin konuşmasının iç savaş çağrısı olduğunu söyleyen Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden Halid Davud, "Cumhurbaşkanı halkın istifa etmesi yönündeki talebi yerine getirmekten kaçınmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Ölü sayısı artıyor

Mısır sokaklarında Mursi yanlıları ve karşıtlarının protesto gösterileri devam ediyor. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre dün Kahire Üniversitesi yakınlarında Mursi yandaşlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 16 kişi öldü, 200'den fazla kişi de yaralandı. Gize'de de en az 7 kişinin öldüğü bildirildi.

Mısır'da son bir haftada yaşanan olaylarda en az 47 kişi öldü. Mursi üzerindeki baskı, kabinesinden beş bakanın istifasıyla daha da artmış durumda. İstifasını sunanlar arasında Dışişleri Bakanı Muhammed Kâmil Amr da var. Cumhurbaşkanlığı ve hükümet sözcülerinin de istifalarını sundukları belirtiliyor.

Ülkede yaşanan olaylar nedeniyle Kuveyt vatandaşlarına “en kısa sürede” ülkeyi terk etmeleri çağrısını yaptı.