Neden Kahvaltı Yapmalıyız

Her sabah kalktıktan sonra yaptığımız kahvaltıların hayatımızdaki önemi büyük ancak günlük hayatın karmaşaları arasında kahvaltı için bile vakit olmayabiliyor ya da kilo vermek, forma girmek isteyenler kahvaltıyı boş vererek diğer öğünlerde yemeyi tercih ediyorlar. Ancak bu tercihin yanlış olduğunu sizlere sebepleri ile anlatmaya çalışacağız ve neden kahvaltı yapmalıyız sorunuza cevap vereceğiz.

Sanılanın aksine kahvaltı ederek güne başlamak, gün boyunca çok daha az açlık hissi duymanıza ve dolayısıyla daha az kalori almanıza yardımcı olur. Çünkü geceden kalan vücudunuz ertesi günün sabahından itibaren sizi yemeniz için iştahlandırır ve bu da atlanan kahvaltıların ardından gelen öğünün çok daha ağır ve yoğun geçmesine neden olur. Halbuki sabah yapılan hafif kahvaltılar öğle yemeklerindeki iştahınızı azaltacaktır.

Aynı zamanda güne kahvaltının ardından enerji alarak başladığınızda, metabolizma hızınız inanılmaz derecede yükselecektir. Bu ise çok daha fazla enerji yakmanıza, yani kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Bedeniniz sabahları uyanmış gibi görünse de aslında ilk yakıtını, yani kahvaltısını elde edene kadar tam anlamıyla çalışıyor denemez. Kahvaltı tüm bedensel fonksiyonlarınızın yerine gelmesini sağlar ve bu da hem işinizde, eğitiminizde çok daha iyi bir zihinsel performans göstermenizi sağlarken, fiziksel aktivitelerde de size ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi vermeye yarayacaktır.

Ancak her şey fiziksel ve zihinsel enerjide bitmiyor. Güne kahvaltı etmeden ve öğün atlayarak başlayanların karşılaştıkları çeşitli sağlık sorunları da mevcut. Bu tip kişilerde hem şeker hastalığının hem de çağımızın büyük problemi obezitenin daha fazla gözlemlendiği tıp dünyası tarafından da kabul ediliyor.

Kahvaltı yapmamanın ardından gelen öğle ve akşam yemeklerinin çok ağır yenmesi neticesinde ise hem sindirim sistemi bozuklukları, hem de uyku kalitesinde düşüşler meydana gelmekte. Özellikle akşam yemeklerinden sonra alınan bu ağır besinlerin gece yakılamadıklarından dolayı yağa dönüştükleri ve kiloya sebep oldukları aşikar.

Tabii ki kahvaltı yaparken ipin ucunu kaçırmamalı, ağır ve önceki günden kalan yemekler, kızartmalar, etler gibi besinlerden uzak durmalısınız. Taze meyve ve sebzeler, çok az tercihen kepekli ve tahıllı ekmekler, meyve suyu gibi sağlıklı gıdalar ile güne hem sağlıklı hem de enerjik başlayabilirsiniz.