Neonazi gruba operasyon

Almanya’da 700 polisin katıldığı operasyonda 70 konut ve işyerinde aramalar yapıldı. Silahlar ve propaganda dökümanlarına el konuldu.

Almanya'nın Bavyera eyaletindeki en tehlikeli Neonazi  gruplardan FNS'e karşı güvenlik birimleri operasyon düzenledi.

Son zamanların aşırı sağ gruplara karşı gerçekleştirilen en büyük operasyonunda, yaklaşık 700 polis sabahın erken saatlerinden itibaren 70 konut ve işyerinde aramalar yaptı. Operasyonda bazı silahlar ve kesici aletler ele geçirilirken, bilgisayarlar ve aşırı sağcı propaganda malzemeleri de  incelemeye alındı.

Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, operasyonun amacının Neonazi yapılanmasının ayrıntılarını ortaya çıkarmak ve olası bir kapatma kararı için kanıtları toplamak olduğunu kaydetti.

En tehlikeli grup

Kısa adı FNS olan 'Hür Güney Ağı' adlı Neonazi oluşum içerisinde 20 farklı grubun bulunduğu ve oluşumun yaklaşık 150 üyesinin olduğu tahmin ediliyor. Güvenlik birimleri oluşumun, 2004 yılında yasaklanan “Fränkischen Aktionsfront” adlı oluşumun uzantısı olduğu düşünülüyor.

Grup üyelerinin kaldıkları ve operasyon düzenlenen Münih'teki evlerden biri NSU davası açısından da önem taşıyor.

Almanya'da 2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan NSU üyelerine yardım ettiği öne sürülen ve tutuksuz yargılanmakta olan Andre E.'nin, geçtiğimiz haftalarda bir süre Münih'teki bu evde kaldığı ortaya çıkmıştı. Bu evin, bölgedeki aşırı sağcıların buluşma yerlerinden biri olduğu kaydediliyor.

Emniyet yetkilileri, Andre E.'nin bu evde kalmış olduğunu doğrularken, Münih'teki Neonazilerin bu kişilere dönük bir sempatilerinin olduğunun anlaşıldığını, ancak Münih'teki Neonazi grupların önceki yıllarda NSU ile bağlantıları olduğu yönünde bir kanıtın bulunmadığını kaydettiler.

NSU'nun Türk göçmenleri hedef alan cinayetlerinin 5'i Bavyera eyaletinde işlenmişti.

Bavyera eyalet meclisinde NSU cinayetlerinin soruşturulduğu komisyon, bu hafta tamamladığı raporunda, polis ve iç istihbarat birimlerinin geçtiğimiz yıllarda soruşturmalarda çok ciddi hatalar yaptığını kaydetmiş, aşırı sağcı gruplara karşı daha etkin önlemler alınması talep etmişti.