Öcalan ile görüşecek üç isim belli oldu

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ömür boyu hapis cezası için tutulduğu İmralı adasına gidecek üç ismi Adalet Bakanlığı'na bildirdi.

İkinci heyette yer alacak isimler Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce yaptığı bir açıklamada "teröristlerle kucaklaşanların" bu sürece dahil olamayacağını söylemesi üzerine İmralı'ya gidecek isimler üzerinden tartışma başlamıştı.

Abdullah Öcalan, iki gün önce kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmede, Demokratik Toplum Kongresi ve BDP eş başkanlarının gelmesi gerektiğini söylemiş ancak sorunun isim sorunu olmadığını ve heyetin bir an önce gelmesi gerektiğini belirtmişti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın imzasıyla bugün yapılan yazılı açıklamada, Öcalan'ın sürecin tıkanmaması için ikinci bir öneride bulunduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bilindiği üzere uzunca bir zamandır BDP'den ikinci bir heyetin İmralı'ya gitmesi gerekiyordu. Bu konuda Öcalan, önemli bir süreç olduğunu eş başkanlarla görüşmek ve tartışmak istediğini açıklamıştı.

Son olarak kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmede ikinci heyeti beklediğini bir kez daha ifade etmiştir. Hükümetin bu konudaki tutumunu basından takip ettiğini ve çok olumlu bulmadığını da vurgulamıştır.

Fakat sürecin tıkanmaması için ikinci bir öneride bulunduğunu BDP Milletvekilleri Sayın Sırrı Süreyya Önder, Sayın Altan Tan ve Sayın Pervin Buldan'dan oluşan ikinci heyeti beklediğini bildirmiştir.

Biz de BDP olarak bu öneriyi değerlendirdik. Öcalan'ın sorun çözücü, tıkanıklığı aşıcı bu yaklaşımını son derece önemli ve değerli bulduk. Bu doğrultuda adı geçen üç ismin partimizi temsilen Öcalan ile İmralı'da görüşme yapmak üzere görevlendirilmesine karar vermiş bulunmaktayız. Gerekli başvuru Adalet Bakanlığına yapılmış olup partimizin bu kararı doğrultusunda Bakanlığın gerekli işlemleri tamamlayarak heyetin en kısa zamanda İmralı'ya gitmesini sağlamasını beklemekteyiz."

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Bağımsız milletvekili ve DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'ün de bulunduğu üç kişilik ilk heyet 3 Ocak 2013 tarihinde Abdullah Öcalan ile görüşmüştü.

İlk heyette yer alan Ayla Akat Ata gibi, Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan da Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri.

Başbakan Erdoğan, Libya Başbakanı Ali Zeydan ile yaptığı ortak basın açıklamasında ikinci heyet ile ilgili olarak, bu akşam Adalet Bakanı ile bir araya gelerek başvuruyu değerlendireceklerini ve Adalet Bakanı'nın kararı yarın açıklayacağını söyledi.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130220_turkey_bdp_imrali.shtml