Ortak Metin Tamam Gibi

Kıbrıs’ta müzakereleri yeniden başlatacak ortak metin için çalışmalar son aşamaya geldi. Özellikle ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland’ın ziyaretiyle bir anda hareketlenen süreçte, dün Kıbrıs Türk tarafına BM aracılığı ile yeni bir taslak sunuldu.

Taslağın sunulduğunu dün sabah kamuoyu ile paylaşan Cumhurbaşkanlığı, akşam saatlerinde de sürecin başlaması için çalışmaların sona geldiğini duyurdu.

Eroğlu bugün öğleden sonra da Meclis Platformunu toplayarak ortak açıklama konusunda görüş-alış verişinde bulundu.

Yaklaşık 1 buçuk saat süren görüşmenin ardından ilk açıklamayı CTP-BG Genel Başkanı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu yaptı.

Yorgancıoğlu, “Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler ve hükümetin büyük ortağı olarak ortak açıklamaya olumlu bakıyoruz. Müzakerelerin başlaması için iyi bir zemindir. Cumhurbaşkanının tavrının olumlu olmasını bekliyoruz. Sözkonusu metinde bize göre bir sorun yok, ancak bu metni Kıbrıs Türklerine referandum için sunulacak metin olarak değerlendirmemek gerekir”dedi.

DP-UG Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da toplantının ardından şunları söyledi:

Denktaş, “Bu belge bir zemin değildir. Başlayacak bir görüşme sürecinin ancak enstrumanı olabilir. Metinde cevaplanması gereken sorular, çelişen noktalar ve eksiklikler var. Ancak, 1 buçuk sayfalık metinden her şeyi anlamak mümkün değil. Ortak açıklama metni üzerindeki tartışmayı sürdürmek yerine artık görüşmelerin başlaması gerekir.  Cumhurbaşkanı Eroğlu’na olumlu yaklaşım göstermesi yönünde görüşlerimizi aktardık”dedi.

Ana muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün ise metnin tatmin edici olmadığını söyledi.

Özgürgün, “Bu belge görüşme zemini olarak kabul edilemez. UBP’nin karşı olduğu noktalara rağmen hedefimiz görüşmelerin başlamasıdır. Görüşmelerin başlaması noktasında Cumhurbaşkanı’nın cesaretlendirilmesini de destekliyoruz. Masada doğrudan konuşulması gereken konular var. Esas hedef görüşmelerin başlamasıdır. Açıklama olmadan derhal görüşmeler olmalı” dedi.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, görüşmelerin hala başlamamasından dolayı partisinin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Özyiğit, “Belgenin olumlu bir başlangıç için iyi bir zemin oluşturacağına inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Eroğlu’na olumlu adım atması yönünde görüşümüzü ilettik. Umarım birkaç gün içinde ortak açıklama yapılır. Ortak açıklama ‘olmazsa olmaz’! Gidilecek yolu göstermesi açısından bu ortak açıklamayı gerekli buluyoruz” dedi.