Pistorius soruşturması: Yeni dedektif atandı

Kız arkadaşını öldürmekle suçlanan Güney Afrikalı ünlü ampute atlet Oscar Pistorius'la ilgili soruşturmayı takip eden polis dedektifinin "cinayete teşebbüs" zanlısı olduğu ortaya çıkınca davaya yeni bir dedektif atandı.

Güney Afrika polisi, olay gecesi Pistorius’ın evine giren ilk polis memuru olan Hilton Botha hakkında yedi ayrı cinayete teşebbüs suçlaması bulunduğunu açıkladı.

Pistorius'ın kefalet duruşmasının üçüncü gününde, savcılık ve savunma tarafı son sunumlarını yaptı. Kararın yarın verilmesi bekleniyor.

26 yaşındaki Pistorious, 29 yaşındaki Reeva Steenkamp'ı "tasarlayarak öldürdüğü" iddiasını reddederek, sevgilisine "hırsız sandığı" için ateş ettiğini

tıklayın

savunuyor.

14 Şubat'taki olayda Steenkamp, üç kurşun yarası alarak hayatını kaybetmişti.

Savunma avukatı Barry Roux, "taammüden cinayet" suçlamasının hafifletilmesini talep ediyor. Bu talebi ileri sürerken en büyük dayanağı ise dedektif Botha'nın da bir zanlı olması.

Savcı Gerrie Nel ise Pistorious'un ünlü olduğu için kefaletle bırakılmasının doğru olmayacağını öne sürüyor. Ayrıca, tehdit savurduğu sevgilisini sonunda öldürdüğünü iddia ettiği ünlü atletin, "şiddete eğilimli" olduğunu öne sürüyor.

Kefalet talebi reddedilirse, zanlı atlet yargılama başlayana kadar aylarca hapiste kalacak.

Dedektifin çelişkili ifadeleri

Dedektif Botha, Pistorius'ın "cinayeti kasten işlemiş olabileceğine" dair ifadesinde çelişkili açıklamalarda bulunmuş, iddialarını kanıtlayacak yeterli veri

tıklayın

sunamamıştı.

Üstelik, ünlü atletin avukatları tarafından sorgulanan dedektifin, yedi yıl önce alkollüyken silahıyla bir minibüse ateş açtığı iddasıyla mahkemelik olduğu

tıklayın

ortaya çıktı.

Güney Afrika medyası, olayın 2009 yılında yaşandığını belirtiyor. Dedektif hakkındaki şikayet geri çekildiği için kapatılan dosya, dün itibariyle yeniden açılmış.

Pretoria’daki davayı izleyen BBC muhabiri Peter Biles, polisin Dedektif Botha hakkında yaptığı açıklamanın, olayların seyrini değiştirebileceğini söylüyor.

Botha, görgü tanıklarının ifadelerine dayandırdığı açıklamasında, Reeve Steenkamp’ın öldürüldüğü gün Pistorius’un evinden "çığlık sesleri geldiğini" söylemişti. Ancak dedektif daha sonra ifadesindeki bazı detayları değiştirdi.

Davayı takip eden muhabirler, Botha’nın ifadelerini değiştirmesinin Pistorius’un davayı kazanmasını da kolaylaştırabileceğini dile getiriyor.

Botha, Pistorius'un evinde testestoron ve şırıngalar bulunduğunu da belirtmişti. Fakat dedektifin testestoron olarak nitelediği maddelerin bitkisel ilaçlar olduğu anlaşıldı.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130221_pistorius_new_detective.shtml