Ramazan'da Yediklerinize Dikkat Edin

Ramazan ayı tüm diğer ayların sultanı ve bir ay boyunca oruç ibadetimizi gerçekleştirdiğimiz bu sürede yemek düzenimizde gerçekleşen değişikliklerden dolayı maalesef hem sağlık hem de kilo sorunları ortaya çıkabiliyor. Ramazan’da nasıl beslenmeli sorusunun cevabını bilmeyenler maalesef tüm gün tutulan orucun ardından kendilerini iftarda vücudun kaldıramayacağı yükler altına sokmaktan çekinmiyorlar ve dolayısıyla mide ve sindirim sisteminden tutun da kalp ve damar hastalıklarına kadar onlarca sorun ibadetimizi zararlı hale getiriyor.

Bu yanlış iftar düzeni zaman ilerledikçe kan şekerini de bozuyor ve kilo almaya neden oluyor. Bu nedenle bu yazımızda hem nasıl beslenmeniz gerektiğinden hem de Ramazan’da nasıl kilo almamalı sorusunun cevaplarından bahsedeceğiz.

İlk olarak unutmamanız gereken nokta tüm gün oruç tuttuğunuz için çok aç olsanız bile akşam vakti geldiğinde ağır yemeklere yüklenmenizdir. Orucu açmanın en güzel yollarından bir tanesi bir kaç tane hurma, su içmek yahut bir çorba ile giriş yapmaktır. Zira bütün bir gün boyunca midenize hiç bir şey girmemektedir ve birdenbire çok ağır yemeklerle midenizi doldurmanız kan şekerinizin aniden fırlamasına, haliyle çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olacaktır.

Bunun yanında, iftarı tek bir seferde yapmak gibi bir zorunluluğunuz da olmadığı için, sadece orucu açmak amaçlı hafif bir beslenme yaptıktan sonra biraz ara verin ve esas yemeklere bir süre sonra geçiş yapın. Eğer artık sahura kadar bir şey yemeyeceğinizi düşünüyorsanız iftar bittikten sonra kısa süreli yürüyüşler yapın ve dışarıda dolaşarak fazla yemiş olabileceğiniz gıdaları eritin.

Elbette Ramazan ayına ve oruç tutmaya yönelik yapılan beslenme yanlışları sadece iftar için geçerli değil. Sahurda da pek çok yanlış tutum nedeniyle hem kilo almak, hem uykusuz kalmak hem de sağlıktan olmak mümkün. Pek çok kadın ve erkek, sahurda bütün bir gün yemek yemeyecekleri için normalde yemeleri gerekenden çok daha fazlasını yerler ve ardından sabah yeniden kalkmak üzere yatarlar. Ağır bir beslenme olarak kabul edilebilecek bu sahurların ardından direkt olarak uyumaya çalışmanız hem kalitesiz bir uyku çekmenize hem de aldığınız tüm gıdaların yağa dönüşmesine neden olacaktır.

Bu nedenle Ramazan ayı boyunca hem iftarlarınızda hem de sahurlarınızda vücudunuzun yorulmaması için besin tüketiminizi sınırlamalı, daha hafif ve sağlıklı ürünlerle bu zor ayı geçiştirmeye çalışmalısınız. Ayrıca gün boyunca su tüketmediğiniz için iftarın ardından belli aralıklarla düzenli bir şekilde birer bardak su içmeyi de sakın unutmamanızı öneriyoruz. Tek tip bir beslenme rejimi yerine her gün farklı sebze, meyve ve gıdalar tüketmeye çalışmanız da hiç bir gerekli vitamin ile mineralden eksik kalmamanıza yardımcı olacaktır.