Raul Casto 2018'de emekliye ayrılıyor

Küba'da meclis tarafından yeniden başkanlığa seçilen Raul Castro, 2018 yılında başkanlık dönemi sona erdiğinde yeniden aday olmayacağını açıkladı.

81 yaşındaki Castro, hastalanan kardeşi Fidel'in görevini devralmasından iki yıl sonra, 2008'de resmen başkan olmuştu.

Komünist meclis ayrıca Miguel Diaz-Canel Bermudez'i de Castro'nun yardımcısı olarak seçti.

52 yaşındaki Diaz-Canel, ülke genelinde Castro'nun halefi olarak görülüyor.

Yaklaşık 50 yıl iktidarda kalan 86 yaşındaki Fidel Castro, başkent Havana'da meclisin açılışına katıldı. Castro nadiren halk arasına çıkıyor.

ABD'nin desteklediği Fulgencio Batista rejiminin sonlandıran 1959 Küba devriminden bu yana Castro ailesi Küba'yı tek partili sistemle yönetiyor.

'Sosyalizmin son rötuşları'

"Küba'da kapitalizmin düzeltilmesi için başkan seçilmedim"

Küba Başkanı Raul Castro

Pazar günü yeniden başkan seçilmesinin ardından meclise hitap eden Raul Castro, "Bu benim son başkanlık dönemim olacak." dedi.

Castro geçmişte başkanlık dahil tüm siyasi makamlar için iki yıllık dönemlerin ve yaş sınırlarının uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Yine de Castro'nun bu sözleri ilk defa 2018'de başkanlığı bırakacağının teyidiydi.

İktidara gelmesinden bu yana Raul Castro kişisel özgürlüklere uygulanan sınırlamaları bir nebze rahatlattı. Başkan, cep telefonları ve bilgisayarlara uygulanan yasakları; ve yurt dışına turist olarak çıkmak isteyen Küba vatandaşlarının tabi olduğu çıkış vizelerini kaldırdı.

Ama Casto konuşmasında "Küba'da kapitalizmin düzeltilmesi için başkan seçilmedim. Sosyalizmi korumak ve son rötuşları vermek için seçildim, onu imha etmek için değil." dedi.

Küba 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çökmesinden beri ekonomik zorluklar çekiyor. Ülke artık Venezuela'nın desteğine dayanıyor.

Havana'nın ayrıca ABD'yle diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Buna ek olarak Amerika'nın uyguladığı ekonomik abluka da hâlâ yürürlükte.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130225_castro_last_term.shtml