Rio'da devlet başkanını protesto etmek artık yasal!

Brezilya Federal Mahkemesi, Rio Olimpiyat Oyunları sırasında 'barışçıl' siyasi gösteri yapılmasına izin verdi.

BBC'nin haberine göre, Brezilya Federal Mahkemesi'nde görevli Yargıç Joao Augusto Carneiro Araujo, Rio de Janeiro'daki Olimpiyat Oyunları'nda 'barışçıl' siyasi gösterilere izin verdi.

 

Söz konusu karar, Geçici Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer'i eleştiren tişört giyen izleyicilerin Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği alandan zorla çıkarılmasının ardından geldi. Yargıç Araujo, siyasi mesaj içeren tişörtler giyen izleyicilerin alandan çıkarılmasını 'ifade özgürlüğü ihlali' olarak niteledi. Kararda, ırkçı ve yabancı düşmanlığı içeren mesajların ise yasaklanabileceğini belirtildi.

Konuyu mahkemeye taşıyan Brezilya Başsavcılığı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Brezilya hükümeti ve Rio Düzenleme Komitesi'nin Olimpiyat Oyunları'nda barışçıl siyasi gösterileri yasaklayarak yetkilerini aştıklarını belirtmişti. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise kuralların standart olduğunu savunarak, 'Siyasi, dini ve ırkçı propaganda içeren gösterilere Olimpiyat Oyunlarında izin verilemez' maddesini gerekçe göstermişti.

Brezilya Olimpiyat Komitesi'nin, Federal Mahkeme'nin verdiği kararı temyize götürmesi bekleniyor.