Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı’na GAÜ'den Şikayet Mektubu

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan KKTC’deki üniversitelerle ilgili olumsuz ifadelerin kaldırılması için Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği’ne mektup gönderdi.

GAÜ’den verilen bilgiye göre, Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı Georgios Markopoulitis’e yazdığı mektupta, Rum Yönetimi’nin davranışının Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Türk toplumuna yönelik duruş ve yaklaşımına ters düştüğünü kaydetti ve söz konusu ifadelerin bir an önce internet sitesinden kaldırılmasını istedi.

Mektubunda, Rum Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde KKTC’deki üniversitelerin “yasa dışı faaliyet gösteren kurumlar” olarak nitelendirilmesinin Kuzey Kıbrıs’taki yüksek öğrenime zarar verdiğini vurgulayan Akpınar, KKTC’deki üniversitelerin pek çok uluslararası denklik kuruluşunca akredite edildiğini anımsattı.

Müzakerelerin yeniden başladığı bu dönemde Kuzey Kıbrıs’taki yüksek öğretime siyasi ve psikolojik ambargolar uygulanmasının iyi niyetten uzak olduğunu vurgulayan Akpınar, “Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde böylesi yalan yanlış bir ifadenin yer almasına müsaade etmek, aslında öğrencilerin eğitim ve çalışma haklarını ihlal etmektedir. Adanın kuzeyine haksız uygulanan siyasi ambargolar hiçbir şekilde eğitime dayatılmamalı ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin ve/veya diğer uyruklu öğrencilerin eğitim haklarını engellememelidir” dedi.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın tavrının AB’ye güvenin sorgulanmasına da sebebiyet verebileceğine dikkat çeken Akpınar, “Gerekli duyarlılığın ve yardımın ortaya konarak var olan hatanın ivedilikle çözülmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtirim” dedi.