Rumlar Müzakerelere Tam Teşekküllü Gidiyor

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Salı günü Derviş Eroğlu’yla yapacağı görüşmeye altı yardımcısıyla katılacak.

Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyiannis ve Anastasiades'in Diplomatik Ofis Müdürü Nikos Christodulidis ve her iki ofisten yetkililer Rum Lider'e eşlik edecekler.

Saat 11.30’da BM Koruması altındaki Bölgede, şu an kullanılmayan Lefkoşa uluslararası havaalanının olduğu bölgede bir saat sürmesi ve usule yönelik olması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler görüşmede, BM Misyon Şefi Lisa Battenheim tarafından temsil edilecek. Buttenheim toplantının sonunda iki liderin taslağı kabul ettiklerini söyledikleri ortak açıklamayı okuyacak.

Anastasiadis’in toplantı sonunda basına kısa bir açıklama yapabileceği belirtiliyor ve Çarşamba akşamı Kıbrıs’ı yeniden birleştirecek ve  üzerinde anlaşmaya varılabilecek bir çözüm bulunması çabalarındaki son gelişmeler hakkında bir basını toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Derviş Eroğlu’na da çevirmeniyle beraber altı yardımcısı eşlik edecek.

Birleşmiş Milletler gözetimindeki görüşmeler, iki tarafın müzakerecilerinin, iki liderin rıza gösterdikleri ortak bir metin üzerinde görüşmelerinden aylar sonra başlıyor.

Nikos Anastasiadis, “Bunun sadece bir başlangıç” olduğunu, taslağın ‘üç tekleri’ Kıbrıs’ın (egemenlik, vatandaşlık ve uluslararası kimliği) içerdiğini belirtmişti.