Rumlar'dan Erenköy Engeli

İki toplumun yakınlaşmasını sağlamak amacı ile yapılan çalışmalar kapsamında daha önce Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Günü için Güney'den verilen izin bu kez verilmedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 8 Ağustos tarihinde düzenlenecek Şanlı Erenköy Direnişi ve Erenköy Şehitlerini Anma Günü’nün 49. yıldönümü münasebetiyle Erenköy Şehitliği’nde düzenlenecek tören öncesi gerekli hazırlıklar için Erenköy’e transit olarak gidecek beş aracın geçişine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi makamlarının izin vermediği kaydedildi.

Açıklamada, “GKRY, son dönemde Erenköy’e geçişlerde Kıbrıs Türk tarafına sorunlar yaratarak 2009 yılında iki tarafın liderleri arasında varılan geçişlere ilişkin mutabakatı ihlal etmektedir. Rum tarafında hükümetin değiştiği ve eski anlaşmaları gözden geçirmekte olduğu şeklindeki bir gerekçeyle sergilenen bu tavrın tarafımızdan kabul edilmesi mümkün değildir.”denildi.

Açıklamada, geçişlerin 2009 mutabakatı çerçevesinde aksatılmadan yapılması ve anma töreninin sorunsuz idrak edilmesi için Birleşmiş Milletler Barış Gücü nezdinde girişimlerin sürdürüldüğü de belirtildi.