Rus gazeteci: Taksim'de dövülerek gözaltına alındım

Rusya’da muhalif yayınlarıyla tanınan “Novaya Gazeta” gazetesinin muhabiri Arkadiy Babçenko, Taksim Meydanı'nda sivil polisler tarafından ilk önce dövüldüğünü, ardından da tutuklandığını iddia etti. Rus gazetecinin Taksim Meydanı'ndan götürülme anı meslektaşlarınca kameraya kaydedildi.

Sevk edildiği karakoldan Moskova’da çalıştığı gazeteyi arayarak bilgi veren Babçenko'nun, “Cuma akşamüzeri Taksim Meydanı'nda çalışıyordum. Burada duran içi boş polis araçlarının fotoğrafını çekiyordum. Sonra yanıma sivil polisler geldi ve araçların fotoğrafını çekmemem gerektiğini söyledi. Sivil polisler bunu söyledikten sonra kollarımdan tuttu. Belirli bir direniş gösterdiğimde ise beni yaka paça ara sokaklardan birine götürüp dövdüler. Genelde ayaklarıma vurdular, ancak mideme de şiddetli bir yumruk yedim. Sonra üzerimdeki tüm kimlikleri alarak ilk önce hastaneye, oradan da yabancılar polis karakoluna götürdüler. Cep telefonuma el koymadıkları için sizi arayabildim. Anladığım kadarıyla beni ya sınır dışı edecekler ya da hakkımda güvenlik güçlerine itaatsizlikten dava açacaklar. Karakolda akıbetimi bekliyorum” dediği aktarıldı.

Taksim Meydanı'nda çalışan muhabirleri Babçenko’dan bu bilgileri alan “Novaya Gazeta” gazetesi, İstanbul’daki Rus Başkonsolosluğu’yla bağlantıya geçtiğini belirtti. Bunun üzerine de Rus diplomatlar gazetecinin nerede tutulduğunu araştırmaya başladı.

“SAĞLIK DURUMU İYİ”

Rus haber ajansı Ria Novosti’ya konuşan Rusya’nın İstanbul Başkonsolosluğu temsilcisinin de Babçenko'nun Taksim'de sivil polislerce gözaltına alındığını söylediği bildirildi.

Konsolosluk temsilcisi Ria Novosti'ye yaptığı açıklamada, "Gözaltına alınma anı ile ilgili video var. Onunla birlikte başka gazeteciler de vardı. Görünüşe göre onlar videoyu çekmişler. Polislerin Rus gazeteciyi gözaltına almasından sonra, yardım için başkonsolosluğumuza geldiler. Onlarla birlikte bizim bir personelimiz gitti. Ne yazık ki, hemen serbest bırakılması konusunda çabalar sonuç vermedi, karakol amiri gazeteciyi sabaha kadar tutmak istedi" dedi.

Temsilci, gazeteci ile ilgili kararın bugün verileceğini belirterek, "Sadece onun sağlık durumunu etkileyecek bir şey olmadığını söyleyebilirim" dedi.

ADLİYEYE SEVK EDİLECEK

Doğan Haber Ajansı da Babçenko'nun dün akşam Taksim’de gözaltına alındığını doğruladı. Geceyi emniyette geçiren Babçenko’nun adliyeye sevk edileceği ifade edilirken, Rus gazetecinin gözaltına alınma gerekçesi belirtilmedi.

VİDEODA DARP YOK

Kameraya kaydedilen görüntüde sivil polis olduğu tahmin edilen kişilerin gözaltına almak istediği Rus gazetecinin ilk olarak buna direndiği ardından bu kişiler eşliğinde götürüldüğü görülüyor. Bu sırada herhangi bir darp olayının yaşanmadığı gözlemleniyor.

İstanbul Taksim Meydanı'nda sivil polis tarafından dövüldüğünü Moskova’ya bildiren Rus gazeteci Babçenko’nun adı geçtiğimiz günlerde başka bir olayda da duyulmuştu. Taksim Meydanı ortasına “Putin’siz Rusya. Putin istifa” sloganının bu gazetecinin yazıldığı Rus İnternet sitelerinde yapılan yorumlarda ima edilmişti. Bu yazı Rusya’da “Bunu buraya kim yazdı?” tartışması başlatmıştı.