Rusya'da Gazeteci Cinayeti

Rusya'da son 20 yılda öldürülen gazeteci sayısı 350'ye yaklaşırken, Dağıstan'da bu cinayetlere bir yenisi daha eklendi.

Rusya'ya bağlı Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri'nden Dağıstan'da Ahmednabi Ahmednabiyev adlı bir gazetecinin, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği bildirildi.

Dağıstan İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Dağıstan'ın "Novoe delo" gazetesi genel yayın yönetmeni yardımcısı ve aynı zamanda "Kavkazkiy Uzel" haber portalı muhabirlerinden Ahmednabiyev, bu sabah yerel saatle 07.00 sularında, başkent Mahaçkale yakınlarındaki Semender kasabasındaki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu, olay yerinde hayatını kaybetti.

Dağıstan güvenlik güçleri yaptığı ilk açıklamada, olayın profesyonelce işlenmiş bir suikast olabileceğini ve araştırmaların devam ettiğini açıklarken, Ahmednabiyev'in 2012 Kasım ayında da bir silahlı saldırıya uğradığı ancak kurtulmayı başardığı kaydedildi.

20 YILDA 350'YE YAKIN GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

Rusya Gazeteciler Birliği'nin verdiği rakamlara göre, Dağıstan'daki bu son saldırıyla birlikte Rusya'da son 20 yılda öldürülen gazetecilerin sayısı 350'ye yaklaştı.

Bu çerçevede, özellikle son yıllarda Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri'nde işlenen gazeteci cinayetlerinde ciddi artış görülüyor. Son 5 yılda Dağıstan, İnguşetya, Çeçenistan ve Karaçay-Çerkes'de düzenlenen silahlı saldırılar sonucunda 19 gazeteci hayatını kaybetti. Bağımsız uzmanlar bölgedeki gazetecilerin, direnişçilerle güvenlik güçleri arasında uzun yıllardır devam eden çatışmalar nedeniyle doğrudan hedef haline geldiklerini ve bölgenin gazetecilik mesleği açısından dünyanın en zor alanlarından biri olduğunu belirtiyor.

Rusya'da artan gazeteci cinayetlerinin yanı sıra, Kuzey Kafkasya'daki direnişçilerle güvenlik güçleri arasındaki mücadelede devam ediyor.

Rusya, 2014 Soçi Olimpiyatları öncesinde bölgedeki operasyonları sıklaştırıken, geçtiğimiz günlerde "Kafkasya Emirliği"nden gelen bir açıklama, önümüzdeki dönemde bölgedeki sıcak çatışmaların artacağı yönünde bir işaret olarak algılandı.

2007'de ilan edilen ve tüm Kuzey Kafkasya'da bağımsız ve birleşik İslam devleti kurmayı amaçlayan "Kafkasya Emirliği"nin lideri Doku Umarov, geçtiğimiz hafta "Youtube" üzerinden yayınladığı video mesajında, "Rusya'nın can damarlarında" eylemler yapılacağını belirterek, direnişçileri yapacakları eylemlerle Soçi olimpiyatlarını engellemeye çağırmıştı.