Şam: Siyasi girişimlere denk gelen patlama

Suriye'de iktidarda olan Baas Partisi'nin merkezi yakınında en az 53 kişinin öldüğü bildirilen büyük bir patlama oldu.

Resmi çıkışlı haberlerde 200 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Bazı kaynaklarda patlamanın Baas'ın parti merkezi ile Rusya büyükelçiliği arasına düşen bir yerde olduğu belirtilirken, resmi kaynaklar, patlamanın bir okulun yakınında olduğunu, ölenler arasında öğrencilerin de bulunduğunu belirtiyor.

Patlama sonrasında şehir merkezinde

tıklayın

büyük yıkım meydana geldi.

BBC'ye ulaşan bilgilerden patlamanın Baas partisi yakınında olduğunun kesinlik kazandığı anlaşılıyor.

BBC muhabiri Jim Muir

"Muhalefet ile hükümet görüşmelerden söz ediyor, ama bu düşük bir olasılık olarak görülüyor"

Şam'daki patlama, çatışan tarafların ve dışarıdan girişimde bulunanların toplantılar düzenlediği, açıklamalar yaptığı bir sıraya rastlıyor.

Suriye'deki muhalif oluşumun şemsiye örgütü konumundaki Suriye Ulusal Koalisyonu Mısır'da iki günlük bir toplantı için biraraya geldi.

Arap Birliği bakanları Moskova'da

Rusya ve Arap Birliği de Suriye'de tarafları, muhalefet ve yönetim olmak üzere, doğrudan görüşmelerde biraraya getirmek için girişimde bulunma işareti verdikleri bir sıraya rastlayan patlama nedeniyle oluşan dumanların başkentin semalarında açıkça görülebildiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler tahminlerine göre Suriye'de çatışmaların başladığı geçen sene mart ayından bu yana 70 bin kişi öldü.

Bugünkü son patlama ile ilgili gelen haberlerde, bir görgü tanığının "Patlama büyüktü. Dükkanda herşey altüst oldu" sözleri aktarılıyor.

Aynı tanık, "patlama nedeniyle kırılan camların üç çalışanı yaraladığını; yoldan geçen genç bir kadının da öldüğünü gördüğünü'' söyledi.

BBC'ye ulaşan bilgilere göre, Şam'ın diğer semtlerinde de patlamalar oldu.

Ordu ile silahlı muhalif güçler arasındaki çatışmalar başkent çevresinde devam etti.

Savaş uçakları kentin dış mahallerindeki kimi noktaları bombaladı.

"Görüşme düşük bir olasılık"

BBC'nin Kahire'de bulunan muhabiri, muhalefet ve hükümetin de görüşmelerden söz ettiğini ama bunun uzak bir olasılık olarak belirdiğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Kremlin ve Arap Birliği'nin hükümet ile muhalefet arasında doğrudan temas kurmayı hedeflediğini söyledi.

Moskova'daki açıklamasında çatışmaların Suriye'ye büyük zarar verdiğini söylediği açıklamasında, bunu sonlandırmanın tek yolunun bir masa etrafına oturup görüşmek olduğunu belirtti.

Lavrov'un açıklaması

Rus bakan bu açıklamasını Arap Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları ile birlikte Moskova'da biraraya geldikten sonra yaptı.

"İki taraf da askeri çözüme dayandıramaz kendisini çünkü bu yolun sonu son değil; karşılıklı yıkım, insanların ölümünden başka bir şey değil" diyen Lavrov ile Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi, önceliklerinin geçiş hükümeti kurulmasının öncelikleri olduğunu, bunun şiddet ortamından uzaklaşılaşacak yolun tek yol haritasını sunduğunu söyledi.

Elarabi, görüşmeler için her hangi bir koşul öne sürmediklerini söyledi.

Koalisyon soğuk

Suriye Ulusal Koalisyonu öneriye ilk başta soğuk yaklaştı; önde gelen bir sözcüsü olarak Abdülbaset Seyda "Esad'ın ve müttefiklerinin gitmesinin öncelikli şartları" olduğunu söyledi.

Seyda, görüşmelere "bundan sonra başlanabileceğini ve bu görüşmeleri sadece ve sadece insanların öldürülmesine karışmayanlar ile yapacaklarını" belirtti.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130221_syria_blast_talks.shtml