Samsun: HDK Karadeniz turunu erteledi

Aralarında dört milletvekilinin bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi heyeti, Sinop'ta olduğu gibi Samsun'da da saldırıya uğradı.

Atakum ilçesindeki Omtel Otel'de basın toplantısı düzenleyen heyet üyeleri, HDK'nin bileşenleri ve Kürt sorunuyla ilgili "Çözüm için müzakere, barış için eşitlik" kampanyası hakkında bilgi verdi.

HDK heyetinin diğer temaslar için otelden ayrıldığı sırada, yolun karşısında bekleyen bir grup saldırıya geçince, polis grubu göz yaşartıcı gaz sıkarak dağıttı.

Heyet üyeleri, Samsun'daki sivil toplum örgütü temsilcilerinin davetli olduğu halk toplantısına geçti. Heyet, Karadeniz turunun devamının daha sonraya ertelendiğini duyurdu.

Sabahtan beri süren taş yağmuru

Kent merkezinde sabah saatlerinde toplanan ve Türk bayrakları taşıyan yaklaşık 50 kişilik başka bir grup ise, HDK bileşenlerinden Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Türkiye Komünist Partisi, Halkevleri ve Devrimci 78'liler Derneği bürolarının bulunduğu bir binayı taş yağmuruna tuttu.

Polisin gelmesi üzerine dağılan grup, öğle saatlerinde daha kalabalık olarak tekrar toplandı ve taş yağmuru yeniden başladı.

Alt kattaki TKP binasının tüm camları kırıldı ve gruptakiler balkona tırmanarak parti tabelasının üzerine Türk bayrağı astı.

Bina içindeki yaklaşık 100 kişinin tahliyesi için, TKP ve Halkevleri temsilcileri polis yetkilileriyle görüştü. Çevik kuvvet polisi saldırganların önüne barikat kurarak, binada mahsur kalan kişileri tahliye etti.

Halk toplantısı yapıldı, tur yarım kaldı

HDK heyeti içinde, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder ile Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yer alıyordu.

Tüzel'in basın danışmanı Eren Caşkurlu'nun verdiği bilgiye göre, heyet üyeleri Kurupelit Düğün Salonu'nda Samsun'daki sivil toplum örgütü temsilcileriyle ve HDK bileşenlerinin üyeleriyle buluştu. Toplantıya yaklaşık 200 kişinin katıldığı belirtiliyor.

Toplantının ardından heyet adına yapılan açıklamada, "Polis ablukası altinda halkla buluşamıyoruz; bu nedenle gezinin kalan kısmını daha sonraya erteliyoruz" denildi.

Karadeniz turuna Pazar günü Çorum'da başlayan HDK heyeti, ertesi gün Sinop'a geçtiğinde gergin saatler yaşamıştı.

Heyet üyelerinin basın toplantısı yaptığı Öğretmenevi, polisin açıklamasına göre, yaklaşık 800 kişilik bir grubun ablukası altında kaldı. Gruptakilerin bina içine girmesi polis tarafından güçlükle önlenirken, heyet üyelerinin arabaları tahrip edildi ve içeriye çeşitli maddeler atıldı.

Sinop Valiliği, olaylarda 16 kişinin yaralandığını ve 14 kişi hakkında "yasal işlem başlatıldığını" açıkladı.

BDP milletvekili Önder ise Twitter hesabında, olayın "organize bir saldırı" olduğunu belirterek, polisi ve yetkilileri yeterli önlem almamakla suçladı.

Sinop Gençlik Platformu ve Ülkü Ocakları, heyetin gelmesinden önce kentte Türk bayrakları asılması çağrısı yapmıştı.

HDK heyetinin, Samsun'un ardından Trabzon ve Giresin'da temaslarda bulunması planlanıyordu.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130219_hdk_bdp_samsun_attack.shtml