Sefasını onlar cefasını halk çekecek

Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması planlanırken ekonomistler, böylesi bir uygulamanın adaletsizlik olduğunu, lüks araçların masraflarının halkın cebinden çıkacağını söyledi

Suna ERDEN 

Maliye Bakanlığı ile Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması çalışmalarını sürdürürken, hayata geçirilmesi planlanan uygulamaya ekonomistler tepki gösterdi. Vergi Uzmanı Göksel Saydam ile Ekonomist Okan Veli Şafaklı, böylesi bir uygulamanın adaletsizlik olduğunu savundu.

Star Kıbrıs’a açıklama yapan Ekonomist Şafaklı, seyrüsefer harçlarının araçların özelliklerine göre alındığını, lüks ve büyük araçlardan daha fazla küçük ve basit araçlardan daha az vergi alındığını ancak seyrüseferin akaryakıta eklenmesi ile herkesin aynı vergiyi ödeyeceğini, lüks araçların masraflarının halkın cebinden çıkacağını söyledi. Vergi adaletinin çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınması ile sağlanabileceğini kaydeden Şafaklı, hayata geçirilmesi planlanan uygulamanın vergi adaletsizliğine neden olacağını savundu.

Vergi Uzmanı Göksel Saydam da seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılmasının vergi hukukuna ve adaletine aykırı bir uygulama olduğunu dile getirdi. Saydam, vergilerin, kazanç üzerinden, harcamalar üzerinden ve servet üzerinden alındığını kaydederek, “lüks araç ile küçük araç sahibi olanlar aynı vergiyi ödeyecekse vergi adaleti ortadan kalkar” dedi. Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın ise akaryakıta eklenecek tutarın çok az bir miktar olacağını, kimsenin bu uygulamadan mağdur olmayacağını dile getirdi. 

ŞAFAKLI, “PEKİ LÜKS ARAÇLAR NE OLACAK” 

Seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması için çalışmaları devam ederken, Ekonomist Okan Veli Şafaklı, seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılmasının akla zarar bir uygulama olacağını savundu.

Şafaklı, uygulamada olan seyrüsefer harç alımının araç ile ilgili olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir araçtan seyrüsefer harcı alınırken makine gücüne, aracın ağırlığına, çevreye ve yola verdiği etkiye bakılır. Lüks ve büyük araçlar daha ağır olduğu için yola daha fazla etki eder. Ayrıca büyük araçların; lüks jeeplerin, Mercedeslerin makine gücü daha fazladır. Bu nedenle lüks araçları olanlardan daha fazla seyrüsefer harcı alınır. Küçük bir aracın yıllık seyrüsefer harcı 200 ile 500 TL arasında değişirken, lüks ve büyük araçların ödediği harçlar 2 ile 3 bin TL veya daha fazladır. Eğer seyrüsefer akaryakıta eklenirse büyük aracı olan ile küçük aracı olan aynı vergiyi ödeyecektir. Yani aracın özellikleri göz ardı edilerek sadece yakıta endekslenecektir.” 

ADALET BUNUN NERESİNDE 

Vergi adaletinin çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınması ile sağlanabileceğini kaydeden Şafaklı, “pahalı araç lüks tüketime girdiği için daha fazla vergi alınır. Basit ve küçük araba alanla pahalı ve lüks araç alan aynı parayı ödeyecekse adalet bunun neresinde” ifadelerini kullandı.

Şafaklı, devletin seyrüsefer toplayamadığı için böyle bir uygulamaya kalkıştığını, araç satış işi yapanların da bu uygulamadan menfaat sağlayacağını savunarak şunları söyledi: “İnsanlar büyük ve lüks araçların vergisi fazla olduğu için çoğu zaman bu araçları satın almaktan korkar. Ancak bu uygulama hayata girerse, eğer kişi lüks ve büyük araç alsa dahi küçük araçla aynı vergiyi ödeyeceğini bilse o zaman lüks araç almaya yönelecektir. Böylelikle lüks araç satışları artacaktır.” 

ULAŞIM GİDERLERİ ARTACAK 

Akaryakıta uygulanacak ek ücret ile ulaşımın pahalı hale geleceğini kaydeden Şafaklı, yıllık 200 ile 500 TL arasında seyrüsefer harcı ödeyen küçük araçların akaryakıt uygulamasında ödeyeceği miktarın artacağını savundu. Şafaklı, “Akaryakıta 10 kuruş dahi eklense ulaşım giderleri artacak. Lüks ve büyük araç kullananların vergisi halkın cebinden çıkacak” dedi.

Şafaklı, ülkede toplu taşımacılığın iyi durumda olmadığını, insanların kendi araçları ile işlerine gittiğini, bazı kişilerin ise kırsaldan şehre her gün gidip gelmek zorunda kaldığını ifade ederek, bu kişilerin ulaşım giderlerinin sürekli yakıt almak zorunda oldukları için artacağını söyledi. 

SAYDAM, “VERGİ HUKUKUN AYKIRI” 

Vergi Uzmanı Göksel Saydam da seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılmasının vergi hukukuna ve adaletine aykırı bir uygulama olduğunu dile getirdi.

Saydam, vergilerin, kazanç üzerinden, harcamalar üzerinden ve servet üzerinden alındığını kaydederek, araçlarında tıpkı emlak gibi bir servet unsuru olduğunu ve sicile kayıtlı olduklarını söyledi. Saydam, “Araç sahipleri tıpkı emlak sahipleri gibi devlete yılın belirli zamanlarında vergi öderler. Emlak sahibi nasıl ki evi kullansa da kullanmasa da vergisini ödüyorsa her araç sahibi de kullansa da kullanmasa da vergisini ödemek zorundadır. Bu vergi alınırken aracın büyüklüğüne, makine gücüne, yola ve çevreye verdiği etkiye göre ücret alınır. Şimdi lüks araç alanla küçük ve basit araç alan aynı vergiyi ödeyecek. Bu doğru bir uygulama değildir” dedi. 

VERGİ TOPLAMAKTAN ACİZLER 

Saydam, aracına akaryakıtı Güney Kıbrıs’tan alan şahısların dolayısı ile seyrüsefer ödememiş olacağını ancak buna rağmen KKTC’deki yolları kullanacağını ifade ederek, bunun nasıl denetleneceğini sordu. Saydam, ayrıca traktörlerin sadece tarımda kullanıldıkları için seyrüseferden muaf olduklarını, kamu araçları; taksi veya otobüslerinde daha az seyrüsefer ödediğini belirterek, akaryakıt uygulamasında bu noktaların ayrılıp ayrılmayacağının bilinmediğini dile getirdi.

Saydam, ayrıca yıllık seyrüsefer harcını ödeyen vatandaşların akaryakıt uygulamasının hayata geçmesinden sonra ikinci kez vergi ödemek zorunda kalacağını ifade etti. Saydam, bir araç için 5 yıl ile 15 yıldan sonra seyrüsefer indirimi yapıldığını belirterek, akaryakıt uygulamasında bu indirimin söz konusu olmayacağını dile getirdi.

Saydam, devletin vergi toplamaktan aciz olduğu için böyle bir uygulamayı hayata geçirmek istediğini ifade ederek, “Vergi tahsilat beceriksizliğini adaletsizliğe çevirecekler” dedi. 

AKIN, “KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK” 

Oto Galericiler Birliği Başkanı İbrahim Akın ise, seyrüsefer harçlarının akaryakıt ücretlerine aktarılması ile ilgili çalışmaların Haziran ayı itibari ile sonuçlandırılacağı ve uygulamanın hayata geçirileceğini söyledi. Akın, yapılan çalışmada akaryakıta yapılacak ekleme ile seyrüsefer ücretlerinin alınacağını belirtti.

Yapılacak ekleme ile akaryakıt fiyatlarının yükselmeyeceğini, ön görülen tutarın 10 kuruş olduğunu kaydeden Akın, “Kimse mağdur olmayacak, denge sağlanacak. Akaryakıtın yanı sıra yan kaynaklardan da seyrüsefer harcı çıkarılacak. Bu nedenle yakıt fiyatları çok yükselmeyecek” dedi. Akın, çalışmaların devam ettiğini, Haziran ayı itibari ile uygulamanın hayata koyulacağını belirterek, kamu araçları ile şahıs araçları için ayrı düzenlemeler olacağını ifade etti.

Akın, detayların gelecek hafta kesinleşeceğini belirterek, seyrüsefer affı çıkması için de görüşmelerin devam ettiğini dile getirdi. 

kaynak: starkibris