Sigarayı Bırakma Günü’nde Sigaranın Etkilerine Dikkat Çekildi

Ülkemizde Kanser vakaları her geçen gün artış gösteriyor. Kanserden korunma yolları arasında ise sigara kullanımının azaltılması ve tamamen sigarasız bir yaşam dikkat çekmekte. Konu ile ilgili olarak ise özellikle 9 Şubat farklı bir öneme sahip.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü  Emine Güllüelli, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Güllüelli, açıklamada, sigaranın zararlarına dikkat çekerek, sigara kullanma alışkanlıklarıyla ilgili verilere de değindi.

Halkın yüzde 36,8’nin sigara içtiğini ifade eden Güllüelli, en çok 30-39 yaş grubundaki kişilerin sigara kullandığını, ayrıca erkeklerin kadınlara oranla daha çok sigara tükettiğinin ortaya çıktığını kaydetti.

Sigara kullanımının birçok ciddi hastalığa neden olmasının yanı sıra, ağız kokusuna, diş ve diş eti hastalıklarına yol açtığını, gastrit, ülser ve reflü hastalığına sebep oluğunu, akciğer, mide ve yemek borusu kanserine yol açtığına da dikkat çeken Güllüelli, sigara tiryakilerinde erken menopoz ve rahim kanseri gibi hastalıkların görülme oranının çok yüksek olduğuna vurgu yaptı

Güllüelli, Sağlık Bakanlığının son 3 aylık sürede denetimleri artırdığını belirtti.

Güllüelli, Kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve yasa maddelerinin başarıyla uygulanabilmesi için  duyarlılığın büyük önem arz ettiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü  Emine Güllüelli, tütün ürünlerini bırakmak isteyenlere de önerilerde bulunarak Karar verdiğiniz günde sigarayı bırakın; iradenizi gücünüzü kullanın dedi.