Snowden Rusya'da kalabilir

Eski ajanın avukatı açıkladı.

Açıklamalarıyla Amerikan istihbarat skandalını deşifre eden eski ajan Edward Snowden, uzun bir süre Rusya’da kalabilir.

Açıklama Snowden’ın avukatından geldi. Avukatı, Snowden’ın Rus dili ve kültürünü öğrenmeyi planladığını duyurdu. Eski Amerikan ajanı Edward Snowden, 1 aydır başkent Moskova’daki Şeremetyevo Havaalanı transit bölgesindeki kapsül otelde kalıyor.

Rus haber ajansları, Rusya Federal Göçmen Bürosu'nun Snowden'a transit yolcu bölümünden çıkış izni için gerekli belgeleri hazırladığını duyurmuştu.Fakat bir takım bürokratik engeller sebebiyle sığınma ve havaalanından ayrılma konusu henüz netleşmedi.

Avukat Anatoly Kucherena, Snowden’ın halen transit bölgede olduğunu ve sığınma tanınırsa Rusya’da kalıp Rus kültürünü tanımayı planladığını açıkladı.Avukat, “Rusya şimdilik onun son durağı. Gelecekle ilgili başka bir planı yok” açıklamasıyla şaşırttı.

Zira, Snowden 2 hafta önce basın toplantısında Rusya’ya geçici sığınmasının ardından Venezuela, Bolivya gibi kendisine sığınma izni veren ülkeleri ziyaret etmek istediğini söylemişti.

Avukatın son açıklamaları Washington’u daha da öfkelendirecek gibi görünüyor.Washington, Snowden’ın iadesiyle ilgili taleplerini bir kez daha yineledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski ajanın Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’yla ilgili sırları açıklamaktan vazgeçmesi halinde Rusya’da kalabileceğini açıklamıştı.