Sri Lanka'da Tamillere 'gözaltında tecavüz'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Sri Lanka'da 2006'da Tamil hareketiyle ateşkesin bozulmasından sonra Tamillere gözaltında tecavüz uygulamasında büyük artış olduğunu bildirdi.

Kuruluşun yayımladığı rapor, Sri Lanka'da 2006 ile 2012 yılları arasında Tamil Kaplanları örgütüyle ilgili oldukları iddiasıyla gözaltına alınan kadın ve erkeklere yönelik cinsel saldırıları ele alıyor.

Örgüt raporunda, Tamil Kaplanları ile ilişkili oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 31 erkek ve 41 kadın ile 18 yaşın altındaki 3 erkek çocuğuna yönelik tecavüz olaylarına odaklanıyor.

Bu olayların kayda geçirildiği mülakatlar 12 aylık bir süre içinde Avustralya, İngiltere, Almanya, Hindistan, Malezya ve Endonezya'da görüşülen kişilerle yapıldı.

Sri Lanka hükümetinin koyduğu kısıtlamalar nedeniyle araştırma gizli yürütüldü.

Örgütün açıklamasına göre, bu durum nedeniyle şu anda gözaltında olanlarla görüşmeleri rapora yansımadı, sadece gözaltına alınıp serbest bırakılan kişilerle görüşülebildi.

Raporda cinsel saldırılardan Sri Lanka asker, polis ve hükümet yanlısı Tamil milis gruplarının sorumlu olduğu kaydediliyor.

Örgütün yaptığı araştırma ve yayımladığı raporun ardından, Sri Lanka hükümetini harekete geçerek soruşturma açmaya davet etti.

Sri Lanka hükümeti şimdiye kadar insan hakları örgütleri tarafından gündeme getirilen suçlamaları sürekli reddetti.

Sri Lanka ordusu 26 yıl süren iç savaştan sonra 2009 yılında Tamil isyancıları kanlı bir operasyonla yenilgiye uğratmıştı.

Hükümete bağlı güçlerin, ayrı bir Tamil ülkesi için savaşan Tamil Kaplanları örgütüne karşı yürüttüğü bu savaşta 100 bine yakın insanın öldüğü tahmin ediliyor.

2009 yılında ülkenin kuzeyinde binlerce sivilin mahsur kaldığı bir bölgede yoğunlaşan savaşta, her iki taraf da insan hakları ihlalleriyle suçlanmıştı.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130226_srilanka_tamil.shtml