Suriye Basını: 'Sultan Çıplak-Maske düştü'

Türkiye'deki gelişmelere geniş yer ayıran Arap basınında Türk hükümetine destek veren ve eleştiren yorumlar yer aldı.

El Baas (Suriye'de iktidar partisi yayın organı): Yaşananlar son bir kaç günde başlamadı. Tüm bunlar, ülkeyi dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştüren adamın sahte demokrasisini ifşa eden birikimin bir sonucu. Dün demokratik Erdoğan Suriye'de denediği kimyasal da dâhil silahlarını Türk halkına doğrulttu. Erdoğan da her diktatör gibi, eylemcilerin suçlarını yayınlayamaması için aceleyle internet erişimini kesti. Maske düştü ve bağırışlarıyla kendisine görevi bırakmaktan başka seçenek sunmayan halkın önünde çıplak kaldı.

El Düstur (Ürdün'de özel, hükümet yanlısı gazete): Hiçbir gözlemci Taksim Meydanı ve bir dizi diğer şehirdeki gösterilerin nedenine ikna olmuş değil. Bir parkı alışveriş merkezine çevirme kararından küresel ekonomik krizin ortasında ekonomik büyüme yakalayan hükümeti sorumlu tutmak saçma. (Bir alışveriş merkezinden çok Osmanlı'dan kalma bir kulenin yeniden inşa edilmesi.) Cumhuriyet Halk Partisi öncülüğündeki solcu muhalefetin ve diğer muhalif güçlerin gerilimi yükseltmek ve AKP'ye halk desteğini azaltmak için bu olaylardan çıkar sağladığı açık.

El Sefir (Lübnan'da solcu, ulusalcı, Suriye rejimi yanlısı gazete): Türk isyanının Erdoğan'ı devireceğini düşünmüyoruz. Çünkü AKP toplumdaki kültürel, ekonomik ve sosyal sınıflarca temsil edilen sosyal ve ekonomik güç dengelerini değiştirdi. Diğer yandan, bu gösterilerin sadece hiçbir sosyal ve siyasi arka planı olmayan bazı gençlerin muhalefeti olduğunu ve yakında sona ereceğini de düşünmüyoruz. Erdoğan büyük olasılıkla dikkatini bölgedeki gelişmeler yerine, krizi kontrol altına alabilmek için ülkesine odaklanmak zorunda kalacak.

Suudi Arabistan (özel, hükümet yanlısı) : AKP'nin kaydettiği ekonomik ve siyasi başarı Türkiye'deki bazı çevrelerde, partinin yasama kurumlarındaki nüfuzundan ve ülkeyi, sistemi İslamileştirmeyi amaçlamasından kaygı duyar hale getirdi. Son olayların nedenleri bilinmiyor gibi görünüyor ama gerginlik büyük olasılıkla güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle arttı. Türkiye Kürtlerden bahsetmedi, ya da onları sorumlu tutmadı. Ama bu kadar sert gösterilerin nedeninin bir inşaat için ağaçların kesilmesi olduğu savı mantıklı değil.